13.07.2024.
HomeNovostiPrevrtljivi Milanović prije 11 godina dao podršku Komšiću za Predsjedništvo BiH, ko...

Prevrtljivi Milanović prije 11 godina dao podršku Komšiću za Predsjedništvo BiH, ko ne vjeruje – neka pogleda (VIDEO)

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je ne tako davno imao potpuno drugačije stavove o Bosni i Hercegovini i Željku Komšiću. Tada, prije 11 godina, dao mu je podršku u kandidaturi za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

 To se desilo 2010. godine kada se Milanović kao predsjednik hrvatskog SDP-a obratio na centralnom predizbornom skupu bosanskohercegovačkog SDP-a u Sarajevu.

“Dragi građani Sarajeva, dragi prijatelji, dragi susjedi, iz Hrvatske i Srbije su u ovaj grad i ovu zemlju prečesto dolazili mentori i tutori. Ne dolazim ni kao mentor, ni kao tutor, nego kao prijatelj, kao evropski socijaldemokrat da pružim podršku pravim ljudima, Željku Komšiću za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Zlatku Lagumdžiji. Da budete najjači jer dolazimo iz iste porodice, bez obzira koje smo vjere, nacije, porijekla – dijelimo nekoliko temeljnih vrijednosti: sloboda, pravda, jednakost. To su temeljne ljudske vrijednosti”, istakao je Milanović.

U to vrijeme su odnosi između dva SDP-a bili veoma dobri, kao i personalni odnosi između Milanovića i Zlatka Lagumdžije, tadašnjeg predsjednika SDP-a Bosne i Hercegovine, prenosi Klix.

Važno je napomenuti da su 2010., ali i prije i poslije toga članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine birani prema istom Izbornom zakonu. Pa su tako i Komšić i npr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, birani prema istim izbornim pravilima. Zato se postavlja pitanje kako je Milanoviću Komšić tada bio legitiman i prihvatljiv predstavnik Hrvata u Bosni i Hercegovini, a nekoliko godina posije više nije.

Građanima je Milanović 2010. poručio još i da oni trebaju biti, kako je rekao, gospodari svoje države.

“Moja poruka danas kao prijatelja: Imajte pravo na uspjeh, pravo na privatni uspjeh, uspjeh svojih porodica, svojih zajednica i svoje zemlje Bosne i Hercegovine. Uspjeh uzmite u svoje ruke. Napravite od svoje zemlje da bude dostojna života čovjeka – moderne žene, modernog muškarca, moderne omladine. Ne dajte više da vam prodaju priče. Vi ste ovdje gospodari. Nisu ni tamo, ni vamo, ni na sjeveru, ni na jugu. Do pobjede i vidimo se zajedno u Evropi”, kazao je Milanović 2010. kada je SDP pobijedio na Općim izborima.

Hrvatski SDP pod vodstvom Milanovića je godinu dana poslije postao vladajući u ovoj susjednoj državi. Nedugo poslije Milanovićev odnos prema Bosni i Hercegovini, a posebno prema pitanju izbora člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda se potpunu promijenio i njegovi stavovi su postali izrazito desničarski, nacionalistički.

Prilikom svoje prve posjete Bosni i Hercegovini je čak u neku ruku postavio ultimatum Bosni i Hercegovini kazavši da neće doći u službenu posjetu Sarajevu “dok Hrvati u BiH ne dobiju pravo da biraju svog predsjednika”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti