16.06.2024.
HomeNovostiCijene stanova idu u nebesa

Cijene stanova idu u nebesa

Zbog povećane potražnje za stambenim jedinicama, ali i viših cijena građevinskog materijala u BiH te samog procesa gradnje, došlo je do povećanja prodajne cijena stanova za 10 do 12 odsto, potvrdili su stručnjaci iz ove oblasti.

 

“Takođe, evidentno je da rastu i cijene rada, tu je prisutan i nedostatka radne snage, te kada se to sabere, sve te otežavajuće okolnosti za rezultat su imale povećanje cijena građevinskih objekata”, kazao je Ćorić.

Prema njegovim riječima, ne može se predvidjeti do kada će to da traje i koliko će još cijene rasti.

Iz Agencije za trgovinu nekretninama “Remax” iz Banjaluke ističu da je primjetno da su ove godine cijene stanova više za 10 odsto.

“Budući da je došlo do podizanja cijena građevinskog materijala u proteklom periodu, ali i veće potražnje, automatski dolazi od viših cijena samih nekretnina”, istakao je Dragan Milovanović iz “Remaxa” i dodao da je osnovni generator viših cijena upravo potražnja.

Kako kaže, u toku gradnje rijetko kada dođe do podizanja cijena, jer investitor uglavnom formira cijenu kada počne graditi.

“Da je Banjaluka jedan od gradova u kojima se najviše prodaju stanovi, govori i podatak da je, čim počne gradnju novih stanova, investitor već rasprodao sve stambene jedinice u jednoj lameli”, kaže Milovanović za “Nezavisne”.

Dodaje da se cijene stanova kreću od 2.050 KM po kvadratu pa sve do 4.000 KM, zavisno od lokacije.

Jedna Banjalučanka koja planira da kupi manji stan i tek je krenula u potragu kaže da se iznenadila time da su cijene kvadrata u širem centru toliko visoke.

“Gledala sam stanove u Novoj varoši i širem centru i cijene kvadrata su oko 3.500 maraka. Čini mi se da te cijene kvadrata idu u nebesa i da ne prate naš realni standard. Čula sam da mnogo ljudi iz dijaspore ovdje kupuje nekretnine kao vid štednje i ulaganja”, kazala je ova Banjalučanka, koje će uzeti stambeni kredit.

Da su stanovi u Banjaluci u ovoj godini skuplji, potvrdio je i Manojlo Popović, vlasnik Agencije “Senzor nekretnine” u Banjaluci.

“Cijene stanova u Banjaluci u ovoj godini više su za 10 do 12 odsto nego prošle godine, te ako se u narednom periodu nastavi trend rasta potražnje, ali i ako cijene građevinskog materijala budu rasle, realno je očekivati da će cijene nekretnina ići ka gore”, kaže Popović.

Dragan Gruban iz Agencije za nekretnine “Agent Enex” u Prijedoru i urednik Facebook stranice Dom.ba, kaže da je u Prijedoru takođe ove godine došlo do do skoka cijena stanova, a, kako ističe, razlog tome je upravo veća potražnja i skuplji građevinski materijal.

“Prošle godine cijena stanova u novoj gradnji iznosila je je 1.800 KM, dok je ove godine već 2.000 KM po kvadratu, što je veliki bum što se tiče Prijedora”, kaže Gruban.

Enisa Kadić, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori FBiH, ističe da se cijene nekretnina u FBiH još nisu mijenjale u odnosu na prošlu godinu, ali da je realno očekivati da do toga dođe.

“Cijene nekretnina u FBiH trenutno ne bilježe rast s obzirom na to da je zbog pandemije pala tražnja, ali sigurno je da u narednom periodu očekujemo rast za nekih 10 odsto”, kazala je Kadićeva.

Iz Agencije za nekretnine “Smart” iz Mostar ističu da je potražnja ista kao i prošle godina te da se uglavnom traže zemljište i parcele oko Mostara te stanovi u centru.

“Cijene stanova u centru iznose od 2.300 do 2.500 KM za novu gradnju, dok cijena starogradnje iznosi oko 1.900 KM”, kazali su iz ove mostarske agencije.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti