23.07.2024.
HomeNovostiPreminuo mostarski aktivist i novinar Husein Oručević

Preminuo mostarski aktivist i novinar Husein Oručević

U 56. godini preminuo je mostarski aktivist i novinar Husein Oručević.

Vijest o njegovoj smrti objavili su iz Omladinskog kulturnog centra Abrašević, gdje je Oručević bio direktor ove institucije od 2022. godine.

“Jutros se ugasio veliki svjetionik Mostara, Abraševića i svih ljudi koje je okupljao”, napisali su na Facebook stranici.

Kako pišu lokalni mediji, Husein Oručević je preminuo u Poljskoj gdje je bio na liječenju od teške bolesti.Oručević je rođen u Mostaru 1969. godine. Studirao je političke nauke, a specijalizirao se za evropske studije na univerzitetima “Jagiellonian” u Krakovu i “Jan Kochanowski” u Kielceu.

Radio je kao novinar na radiju, a kao aktivist bavio se pitanjima lokalnih politika, izgradnja institucija te borbe protiv korupcije. Osim toga, bio je počasni konzul Republike Poljske, a radio je i kao novinar na poljskom radiju Kielce također u Poljskoj.

“Demokracija se mora vježbati, inače postaje beskorisna i jadna. Bez glasa i propitivanja građana ona nije vitalna, iskrivljuje se, pojedinci je upregnu u svrhu vlastite dobiti i moći, a Mostar je najbolji primjer za to”, rekao je Oručević u jednom od intervjua za Klix.ba.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti