21.06.2024.
HomeNovostiPreminuo jedan od najznačajnijih bh. lingvista Dževad Jahić

Preminuo jedan od najznačajnijih bh. lingvista Dževad Jahić

Preminuo je akademik Dževad Jahić.

Naš najznačajniji lingvist-bosnist umro je u 77. godini.

Jahić je rođen 15. avgusta 1948 godine. u Mostaru. Osnovnu i srednju školu završio je u Rogatici. Završio je studij srpskohrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu 1973.

Magistarski rad pod nazivom “Lovačka terminologija i lovački žargon u govoru rogatičkog kraja” odbranio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1977. Doktorsku disertaciju pod nazivom “Ijekavskošćakavski govori istočne i jugoistočne Bosne” odbranio je 1981. na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Moskovski univerzitet

Radio je u Institutu za jezik i književnost u Sarajevu. Na Filozofskom fakultetu je radio od 1975. Godine 1983. biran je za docenta, 1989. za vanrednog, a 2002. za redovnog profesora na predmetima Historijska gramatika i Historija bosanskoga književnog jezika.

Od 1989. do 1993. bio je lektor i predavač srpskohrvatskog jezika i jugoslavenskih književnosti na Katedri slavenskih jezika Filološkog fakulteta Moskovskog državnog univerziteta.

Područja Jahićevog naučnog zanimanja bila su dijalektologija, historija jezika, sociolingvistika, iz kojih je objavio veći broj radova u naučnim časopisima (Južnoslovenski filolog, Zbornik za filologiju i lingvistiku, Slavjanskoje slavjanovedenije, Pregled, Sveske Instituta za proučavanje nacionalnih odnosa). Bio je član je Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

Rječnik u 7 tomova

Osim naučnog, bavio se i književnim radom i objavio je više zbirki pjesama.

Jahićev “Rječnik bosanskog jezika” koji je izdat u 7 tomova najveći je projekt proučavanja i leksikografskog prezentiranja bogatstva bosanskoga jezika.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti