13.04.2024.
HomeNovostiPreminuo istaknuti pravni ekspert Ćazim Sadiković

Preminuo istaknuti pravni ekspert Ćazim Sadiković

Nakon duže bolesti jučer je u Sarajevu preminuo jedan od najistaknutijih pravnih eksperata u Bosni i Hercegovini, prof. dr Ćazim Sadiković.

Ćazim Sadiković je rođen 1935. godine u Ljubuškom. Gimnaziju je završio u Mostaru, a Pravni fakultet u Sarajevu. Postdiplomski studij upisao je na Evropskom univerzitetskom centru u Nancyju u Francuskoj, gdje je magistrirao na Postdiplomskom studiju iz oblasti pravnih i političkih nauka na temu „Savremeni aspekti demokracije u Evropi“ pod mentorstvom prof. dr Denisa Levyja.

Doktorsku tezu odbranio je na Univerzitetu u Ljubljani u Sloveniji, pod mentorstvom prof. dr Helija Modica.

Sadiković je svoju akademsku karijeru počeo na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 1961. godine, a nastavio na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu kao profesor i dekan. Predavao je Uvod u političke nauke, Uvod u pravo, Međunarodno pravo, Ljudska prava i Političke sisteme. Obavljao je i niz društvenih funkcija u Bosni i Hercegovini i Evropi

Sadiković je dobitnik Povelje Vijeća Kongresa bošnjačkih ntelektualaca, decembar 2019. godine; “Kristalnog pečata” 2011. godine u povodu dvadeset godina rada Venecijanske komisije, “Bronzane plakete” 2008. godine za izuzetne zasluge (Pro Merito) za rad u Komisiji “Demokracijom putem prava” – Venecijanska komisija; njegova knjiga “Ljudska prava bez zaštite” 1998. je od Međunarodnog odbora u sastavu, Robert Donia (Michigan), Francis J. Jones (Newcastle), Thomas Cushman (Welleslay), Ivo Banac (New Haven), Ivan Lovrenović, Rusmir Mahmutćehajić i Žarko Papić iz Sarajeva, proglašena za „knjigu godine“; Srebrene plakete Grada Sarajeva za zasluge u unapređenju upravljanja glavnim gradom Bosne i Hercegovine (1987);

Plakete Univerziteta u Sarajevu sa Poveljom za naročite zasluge u radu na programima Univerziteta u Sarajevu (1986).

Sadiković je tokom svoje karijere bio i predsjednik Komisije za ustavna pitanja (1974);, član Redakcione komisije za izradu Ustava SFRJ na Brionima, a zatim i Ustava SRBiH (1971), predsjednik Pravnog savjeta Skupštine SRBiH;, te sudac i predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Autor je jedanaest knjiga i više stotina naučnih i stručnih radova iz oblasti pravnih i političkih nauka. Bio je član Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca od osnivanja, a neizbrisiv trag dao je u radu Savjeta za ustavno pravna i politička pitanja Vijeća.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti