01.03.2024.
HomeNovostiPreko asfaltiranja do glasova: Zahuktavaju se radovi na brojnim lokacijama

Preko asfaltiranja do glasova: Zahuktavaju se radovi na brojnim lokacijama

U Bosni i Hercegovini uvriježeno je mišljenje kako je početak radova na različitim infrastrukturnim projektima vezan za predizborno vrijeme. Građani kažu kako se sve radi za ostanak na vlasti, a analitičari kako je sve klasična manipulacija. U međuvremenu, s pripremama za zvanični početak kampanje, zahuktavaju se i građevinski radovi na brojnim lokacijama.

Jedna od kritičnih tačaka magistralnog puta Sarajevo-Tuzla-Orašje izgradnjom kružnog toka biće riješena. Problem star godinama, rješenje dolazi uoči izbora.

“Mi se nadamo da će to uskoro biti završeno i da će svi učesnici u saobraćaju dobiti važan kružni tok. A i zbog sigurnosti, biće sigurniji saobraćaj na ovom dijelu”, kaže Ljubo Pravdić, direktor Cesta Federacije BiH.

Kantonalne vlasti zadovoljne – investicije konačno dolaze u Tuzlu. Radove nikako ne povezuju sa skorim izborima.

“Ja ne bih rekao da je ovo predizborno nego nastavak aktivnosti koje smo započeli u prethodnom periodu”, tvrdi Denijal Tulumović, premijer Tuzlanskog kantona.

U iskrenu namjeru da građanima bude bolje danas malo ko vjeruje. Od struke do građana.

“Jednostavno, to nije nikakav odraz brige za ljude, već je to način da se ljudima zamažu oči. Da se vlast predstavi u jednom svjetlu koje je nerealno, a to je da ona radi nešto za građane. Dakle, riječ je o klasičnoj manipulaciji”, smatra Enes Osmančević, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Toga su, čini se svjesni i građani. Da su oni nekome važni, kažu, radilo bi se cijele godine.

Anketa:

“Političari nam zamazali oči. Trebaju raditi cijele godine da bi bilo bolje narodu.”

“Oni samo rade da bi osvojili vlast i da bi narodu bilo još gore. Evo, 25 godina, narodu je svaki dan sve gore.”

“Više dosta! Dosta su se napunili džepovi, šta da kažem?!”

“Vjerovatno da potroše onaj novac, jer ne zna se ko će doći poslije njih.”

“Za narod nije, što prije ne rade?! To samo pred izbore pokupe i ‘ajde”

Jedno od važnijih pitanja je zašto građani pristaju na ovakvu situaciju. Profesor Osmančević ističe, i ovo je vrsta izbornog inžinjeringa.

“Misle da to tako treba zbog toga što se narod ne buni, a oni postaju sve bahatiji i bahatiji. Narodskim jezikom rečeno, može im se”, ocjenjuje Osmančević.

Put do glasova u BiH nerijetko vodi preko izgradnje i rekonstrukcije puteva. Predizborni radovi jedno su od jačih oružja političkih stranaka. No, za sada, sudeći po izjavama građana, nisu uspjeli izgraditi povjerenje.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti