24.06.2024.
HomeNovostiPredsjednika Haitija ubila grupa bivših kolumbijskih vojnika

Predsjednika Haitija ubila grupa bivših kolumbijskih vojnika

Grupa plaćenika sastavljena uglavnom od bivših kolumbijskih vojnika izvršila je napad u kojem je ubijen predsjednik Haitija Jovenel Moïse, objavila je policija.

U grupi je bilo 26 Kolumbijaca i dva Amerikanca haićanskog porijekla, rekao je novinarima šef policije Léon Charles. Osam osumnjičenih još je u bijegu, dok je 17, uključujući dvojicu Amerikanaca, uhapšeno.

Preostali osumnjičenici ubijeni su u borbama s policijom u glavnom gradu Port-au-Princeu.

Grupa naoružanih ljudi upala je u predsjednikovu privatnu rezidenciju u ranim satima u srijedu. Supruga predsjednika Moïsea, Martine, povrijeđena je u napadu i prebačena je na Floridu na liječenje, gdje je navodno u stabilnom stanju.

Još nije jasno ko je organizovao napad niti šta je bio motiv. Privremeni premijer Haitija Claude Joseph, međutim, rekao je za BBC da je 53-godišnji predsjednik možda bio na meti jer se borio protiv “oligarha” u zemlji.

U četvrtak je policija medijima predstavila neke od osumnjičenih, zajedno s oružjem, kolumbijskim pasošima i drugim dokazima.

“Stranci su došli u našu zemlju da ubiju predsjednika. Pojačat ćemo istragu i pretraživanja kako bismo presreli ostalih osam plaćenika”, rekao je Charles.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti