24.06.2024.
HomeNovostiKurti od Grčke zatražio priznanje Kosova

Kurti od Grčke zatražio priznanje Kosova

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je prilikom sastanka sa grčkim premijerom Kyriakos Mitsotakisom, da Kosovo želi da nadogradi postojeće historijske veze između dva naroda jer je to važno za dugoročnu regionalnu stabilnost, prenosi Lajmi.

“Grčka i Kosovo bi trebalo da ojačaju svoje međusobne odnose zbog svoje duge zajedničke istorije, zajedničkog cilja mira i sigurnosti na Balkanu i svoje zajedničke budućnosti,” rekao je Kurti.

U saopćenju kosovske vlade se navodi da se Kurti Mitsotakisu zahvalio na podršci i kostruktivnom odnosu prema Kosovu što je Grčka posebno pokazala posljednjih mjeseci, a posebno što je “dala podršku za liberalizaciju viznog režima za građane Kosova i što podržava pristup Kosova međunarodnim organizacijama”.

Kosovski premijer je, kako se navodi u saopćenju zahtijevao da se Grčka pridruži zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova.

“Na ovom sastanku premijer Mitsotakis potvrdio je posvećenost Grčke promociji i daljem jačanju saradnje između dvije zemlje u okviru promocije evropske perspektive zapadnog Balkana”, navodi se u saopćenju kosovske vlade.

Kurti i Mitsotakis razgovarali su i o proširenju ekonomske saradnje između Grčke i Kosova.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti