25.07.2024.
HomeSvijetPredsjednik Malija podnio ostavku i raspustio parlament

Predsjednik Malija podnio ostavku i raspustio parlament

Predsjednik Malija Ibrahim Bubakar (Boubacar) Keita podnio ostavku na svoju dužnost te je raspustio parlament nekoliko sati nakon što su ga u utorak uhitili pobunjeni vojnici.

 – Ako određeni elementi naših oružanih snaga žele okončati krizu svojom intervencijom, imam li uopće izbora? – poručio je Keita u kratkom je televizijskom obraćanju iz vojne baze u Katiju, nedaleko od glavnog grada Bamaka, gdje se nalazi u zatočeništvu.

Osim Keite, pobunjenici su uhitili i premijera Bouboua Cissea te još neke od vladinih dužnosnika.

Nije poznato ko su vođe pobune, koji su zahtjevi pučista ni ko će voditi zemlju tijekom Keitina odsustva.

Vojni udar u Maliju već su osudili glavni tajnik UN-a Antonijo Gutereš (Antonio Guterres), kao i šef evropske diplomacije Žozep Borel (Josep Borrell).

Gutereš je pozvao na hitnu ponovnu uspostavu ustavnog poretka i pravne države u Maliju, dok je Borel u priopćenju naveo kako “EU osuđuje pokušaj državnog udara u Maliju i odbacuje svaku neustavnu promjenu. To ne može ni u kom slučaju biti odgovor na duboku socijalnu i političku krizu koja pogađa Mali već više mjeseci”.

Reagiralo je i Ekonomsko vijeće zapadnoafričkih zemalja (ECOWAS) koje zahtijeva oslobađanje predsjednika i premijera Malija ili će u suprotnom poduzeti hitne mjere protiv Malija, uključujući i zatvaranje granica.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti