Očekivanja: Vakcina će biti odobrena do kraja godine, a to će dodatno oporaviti ekonomiju

0
U Goldmanu vjeruju kako će kompanije koje obuhvata S&P 500 indeks imati snažan rast prodaje i poboljšati profitne marže kako se ekonomija bude oporavljala i kako se bude poboljšavalo raspoloženje investitora.

S&P 500 bi do kraja godine trebao porasti na 3.600 bodova, napisao je glavni Goldmanov američki strateg David Kostin kojemu je prethodna ciljana vrijednost ovog indeksa bila 3.000 bodova.

S&P 500 trenutno je u plusu od 4,4 posto u odnosu na početak godine. Ipak, valja podsjetiti da je na početku pandemije koronavirusa od kraja februara do kraja marta potonuo nevjerojatnih 34 posto. Povratak na pozitivan teritorij većinom je rezultat proaktivne politike Federalnih rezervi koje su smanjile kamatne stope blizu nule te nikad viđenog stimulativnog paketa, kako na strani monetarne tako i fiskalne politike koji je podržao ekonomiju od početka pandemije.

Ekonomisti Goldmana vjeruju kako će barem jedna vakcina protiv koronavirusa biti odobrena do kraja ove godine što bi trebalo rezultirati skokom američkog BDP-a u 2021. od 6,4 posto. Kostin predviđa kako će S&P 500 u idućih godinu dana porasti na 3.800 bodova.

Iako su američki predsjednički izbori ozbiljan rizik za Goldmanovu prognozu, Bidenova pobjeda mogla bi dovesti do većih stopa korporativnog poreza, virus predstavlja okosnicu prognostičkog modela.

“Najveći rizik naše prognoze je tajming virusa i rizik oporavka ekonomije od koronakrize”, smatra Kostin.