23.06.2024.
HomeSvijetPredsjednik Afganistana slagao saradnicima da ide na sastanak pa pobjegao iz zemlje

Predsjednik Afganistana slagao saradnicima da ide na sastanak pa pobjegao iz zemlje

Bivša članica afganistanskog parlamenta Elay Ershad nazvala je odbjeglog predsjednika Ashrafa Ghanija kukavicom.

Ona je razgovarala s novinarima BBC-ja nakon što su talibani preuzeli Kabul, te je otkrila nove detalje o bijegu Ghanija, koji svoje planove o napuštanju zemlje, prema njenim riječima, nije otkrio čak ni saradnicima.

Ispričala je da je Ghani u nedjelju helikopterom napustio predsjedničku palaču, nakon što je kolegama rekao da ima sastanak s afganistanskim ministarstvom obrane. Tek kasnije je otkriveno da je pobjegao iz zemlje.

“Toliko sam ljuta da nemam riječi da to objasnim. Ostavio je svoju zemlju i svoje ljude. Ne znam zašto sam vjerovala ovom čovjeku i glasala za njega”, kazala je Ershad.

Ranije je rečeno da su afganistanski čelnici, navodno, zatražili od Ghanija da ode “kako bi se izbjeglo krvoproliće”, te da on planira da se jednog dana vrati kući.

“Voljela bih da se vrati. Voljela bih da ga pogledam u oči i kažem mu da sam je žena i da sam ostala ovdje. Da je htio izbjeći krvoproliće, mogao je otići prije šest mjeseci”, dodala je.

Iz Ambasade Rusije u Afganistanu ranije je rečeno da imaju informacije da je Ghani pobjegao sa četiri automobila i helikopterom punim novca. Mediji navode da je on u Tadžikistanu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti