24.06.2024.
HomeSvijetPredizborna afera u Turskoj: Osporava se fakultetska diploma Recepa Tayyipa Erdogana!?

Predizborna afera u Turskoj: Osporava se fakultetska diploma Recepa Tayyipa Erdogana!?

Univerzitetska diploma predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana ponovo je na dnevnom redu dok se Turska približava izborima. Dok su se vodile rasprave o tome da li Erdogan ima četvorogodišnju fakultetsku diplomu, bivši predsjednik YÖK-a Yusuf Ziya Özcan, koji je dao izjavu za KRT TV, izjavio je da je tokom svog mandata mnogo tražio diplomu, ali da je nije mogao pronaći.

Yusuf Ziya Özcan, bivši predsjedavajući Vijeća za visoko obrazovanje (YÖK), nedavno je iznio za sada nepotvrđene tvrdnje o diplomi predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana. Özcan je na svom nalogu na društvenim mrežama na ovu temu podijelio:

“Recep Tayyip Erdoğan ne može biti predsjednik jer nema fakultetsku diplomu. Ljudi se pitaju ko je predsednički kandidat AKP“, rekao je on.

Istraživali dva problema

Özcan, čije izjave nisu bile ograničene samo na ovo, rekao je Inanu Demirelu sa TV KRT da je tokom svog mandata mnogo tražio Erdoganovu diplomu i da je nije mogao pronać. HalkTV pozvao je Özcana da pojasni ove teške tvrdnje.

Özcan je rekao: „Kada sam postao predsjednik YÖK-a, zanimale su me dvije stvari. Jedan je arhitekta odluke o koeficijentu donesene 1998. godine, bivši predsjednik YÖK-a. Pitao sam se da li je Kemal Gürüz radio bilo kakvo istraživanje o koeficijentima. Istražio sam arhivu. Ništa nije izašlo. Druga je bila diploma predsjednika Erdogana. Pitao sam svoje prijatelje sa Univerziteta Marmara. 

Rekli su: ‘Gospodine, ne postoji nijedan zapis. Nismo postigli nikakav napredak ni po jednom pitanju. 

Ipak, naglasio je da nije upotio zvaničan upit.

“Zašto svoje istraživanje niste podijelili sa štampom i javnošću u to vrijeme?”, upitan je Ozecan.

Özcan je rekao: „Ovo nije posao šefa YÖK-a. Samo sam istraživao iz radoznalosti”. 

Ovo nije prvi put da opozicija u Turskoj otvara pitanje diplome predsjednika Erdogana, što se koristi kao alat za njegovu diskreditaciju.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti