20.06.2024.
HomeSvijetDirektor TikToka saslušan pred američkim Kongresom

Direktor TikToka saslušan pred američkim Kongresom

Izvršni direktor TikToka Šu Zi Ču (Shou Zi Chew) svjedočio je danas pred odborom američkog Kongresa o odnosu aplikacije s Kinom, koje podatke prikuplja i šta radi s njima.

Kako je ranije objavljeno, Ču je uputio apel zakonodavcima da je aplikacija sigurna za američke korisnike i da ne predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Lični podaci

Naime, američke vlasti su zabrinute da kinesko vlasništvo TikToka čini aplikaciju nepovjerljivom.

Američka vlada strahuje da bi Kina mogla iskoristiti svoje zakone o nacionalnoj sigurnosti kako bi natjerala TikTok da preda značajnu količinu ličnih podataka koje prikuplja od svojih američkih korisnika.

Predsjedavajuća Keti Rodžers (Cathy Rodgers) započela je saslušanje oštrom kritikom TikToka.

Ona kaže da bi SAD trebale zabraniti platformu iz raznih razloga, rekavši da prijeti nedužnoj djeci i predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti zbog kineskog vlasnika TikToka ByteDance.

Prvobitno su i republikanska predsjedavajuća komiteta, predstavnica Meti Mekmoris Rodžers (Cathy McMorris Rodgers) i član demokratskog ranga, predstavnik Frank Paloun (Pallone), istakli zabrinutost oko potencijalnog utjecaja TikToka na djecu.

Djeca i tinejdžeri su posebno ranjivi

– Djeca i tinejdžeri su posebno ranjivi. Česta internetska upotreba interaktivnih medija na digitalnim uređajima povezana je s povećanim nivoom depresije među učenicima srednjih i srednjih škola. Istraživanje je pokazalo da TikTok algoritmi preporučuju videozapise tinejdžerima koji stvaraju i pogoršavaju osjećaj emocionalnog stresa, uključujući video zapise koji promovišu samoubistvo, samoubistvo štete i poremećaji u ishrani – izjavio je Paloun.

Ču je započeo energičnu odbranu TikToka, dokazujući moguće koristi za djecu i mlade u obliku obrazovnih videa. On dodaje da TikTok veoma ozbiljno shvata zabrinutost za nacionalnu sigurnost, dodajući da TikTok “nije u vlasništvu ili pod kontrolom kineske vlade”, sa 60 posto njegovog udjela u vlasništvu globalnih investitora i tri od pet članova odbora iz SAD.

Republikanski poslanik Gus Bilirakis rekao je da postoji nedostatak adekvatne moderacije sadržaja, što ostavlja prostora da djeca budu izložena sadržaju koji promovira samopovređivanje.

– Vaša tehnologija bukvalno vodi u smrt – rekao je Bilirakis izvršnom direktoru TikToka.

Kršenje ljudskih prava

Predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti rekao je danas da podržava zakon koji bi efektivno zabranio TikTok u SAD-u, što je do sada najjasniji znak na Kapitol Hilu da se popularna aplikacija za društvene mreže zabrani.

Republikanka Debi Lesko (Debbie) je nekoliko puta pitala Čua da li se slaže da kineska vlada potiskuje muslimansku ujgursku manjinu u zapadnoj Kini.

Ču ni u jednom trenutku nije rekao “da”, već odgovara rekavši kako je duboko zabrinut o kršenju ljudskih prava i ističe da je danas ovdje kako bi opisao šta rade na platformi.

Nakon što je optužen za izbjegavanje, Ču kaže da svako ko koristi njihovu aplikaciju može pristupiti sadržaju o Ujgurima i dodao da “dopuštaju korisnicima da slobodno izraze svoje stavove o ovom pitanju”.

Ovo saslušanje je pomno propraćeno u Velikoj Britaniji – posebno kod onih koji su više nastrojeni prema Kini i koji žele slijediti vodstvo Vašingtona.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti