23.02.2024.
HomeNovostiPravoslavni popovi priznali da je u dvorištu manastira Banjska bilo oružja

Pravoslavni popovi priznali da je u dvorištu manastira Banjska bilo oružja

Eparhija raško-prizrenska, u okviru Srpske pravoslavne crkve (SPC), saopštila je 25. septembra da su EULEX i kosovska policija izvršili tog dana uviđaj u manastiru Banjska na severu Kosova i da su u dvorištu manastira pronašli vatreno oružje i drugu vojnu opremu “koju je narod bacio napuštajući manastir”.

“Međutim, u dva prostora dvorišta samostana otkriveno je vatreno oružje, panciri i delovi opreme. Ove stvari su naoružane osobe odbacile jučer povlačeći se iz samostana”, stoji u saopštenju.

Ranije, 25. septembra, eparhija je objavila saopštenje – koje je kasnije izbrisala – u kojem se navodi da u manastiru nije pronađeno oružje.

“Međutim, na dva mesta u dvorištu manastira pronađeno je vatreno oružje i druga oprema koju su ljudi bacili na izlasku iz manastira. Takođe, u manastiru (policija i EULEX) nisu pronašli tragove krvi i nijednog trenutka nije bilo žrtava unutar zidina manastira. Forenzički timovi su uzeli otiske prstiju i razgovarali sa hodočasnicima, koji su potom u pratnji policije i EULEX-a otputovali svojim kućama preko prelaza Jarinje”, navodi se u reagovanju eparhije.

Eparhija raško-prizrenska je ponovila da sveštenici i hodočasnici u manastiru “nisu učestvovali u tragičnim incidentima”.

Ranije tokom dana, organi reda izložili su oružje za koje su rekli da su ga pronašli u Banjskoj. Policija je saopštila da je u i oko manastira u Banjskoj pronađeno oružje različitog kalibra, raketni bacači, eksplozivi, detonatori, razni amblemi, dronovi, samolepljive ceduljice sa znakom KFOR-a, uniforme – od kojih neke i sa amblemima italijanske vojske, automobilske tablice sa akronimima različitih gradova Srbije, ručne bacače granata (zolJa), od kojih je većina proizvedena 2021.

Oružje za koje je kosovska policija saopštila da je pronašla u Banjskoj nakon napada 24. septembra.
Oružje za koje je kosovska policija saopštila da je pronašla u Banjskoj nakon napada 24. septembra.

Manastir je koristila naoružana grupa koja se sukobila sa kosovskom policijom 24. septembra. Poginuo je policijski narednik Afrim Bunjaku, dok je nekoliko drugih policajaca također povređeno.

Kosovske vlasti su saopštile da su u akciji policije u selu Banjska ubijena tri napadača srpske nacionalnosti, a šest osoba je uhapšeno.

Premijer Kosova Aljbin Kurti opisao je naoružane napadače kao “organizovanu profesionalnu jedinicu koja je došla da se bori na Kosovu”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su napadači lokalni Srbi sa Kosova, “koji više ne mogu da trpe Kurtijev teror”.

Vučić je osudio ubistvo kosovskog policajca, rekavši da se “ne može opravdati”, ali je negirao da Beograd ima bilo kakve veze sa napadom.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti