Poznata imena novih ministara u Tuzli

0

 

Predstavnici SDP-a, SBB-a, Naše stranke i PDA postigli su dogovor vezano za izbor novih ministara u Vladi Tuzlanskog kantona, na osnovu čega je mandatar Kadrija Hodžić sastavio listu kandidata, a koju će sutra razmatrati zastupnici u Kantonalnoj skupštini.

Shodno dogovoru predstavnika stranaka nove parlamentarne većine, SDP-u će uz mjesto premijera pripasti i četiri ministarstva, tri će imati PDA, dok po dva Naša stranka i SBB.

Zanimljivo je da je spomenuta četvorka postogla dogovor i da jedno ministarsko mjesto pripadne HDZ-u koji nije parlamentarna stranka u Tuzlanskom kantonu. Riječ je o ministarstvu zdravstva, a za ministra bi sutra trebao biti izabran Božo Jurić.

Kako saznajemo, na ovakav način će u Tuzlanskom kantonu vlada biti konstituisana u skladu sa svim propisima jer će u svom sastavu imati i ministra iz reda Hrvata, što nije bio slučaj u ranijem sazivu.

Prema zvaničnim informacijama, Midhat Dobrnić (PDA) kandidat je za ministra unutrašnjih poslova, Una Harčin (Naša stranka) za ministricu pravosuđa i uprave, a Elvis Baraković(SDP) za ministra obrazovanja i nauke.

Zvjezdan Karadžin (Naša stranka) trebao bi se naći na čelu Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice, Vedran Lakić (SDP) Ministarstva finansija, Zlatan Muratović (SBB) Ministarstva za kulturu, sport i mlade, a Hamza Bešić (SDP) Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja.

Esad Džidić (PDA) kandidat je za ministra za rad, socijalnu politiku i povratak, Mevludin Hodžić (SBB) za ministra privrede, Fedahija Ahemtović (PDA) za ministra za boračka pitanja, a Vahidin Smajlović (SDP) za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kolegij Skupštine Tuzlanskog kantona danas je zasjedao te je donesena odluka da sjednica tog zakonodavnog tijela bude održana sutra sa dnevnim redom koji nosi jednu tačku i ona je vezana za razmatranje prijedloga i imenovanje nove vlade.