Požari i dalje bjesne u Turskoj

0

 

Požari u distriktu Manavgat, u turskoj provinciji Antaliji, nisu u potpunosti stavljeni pod kontrolu. Mnogi građani su osjetili posljedice dima, zadobili su povrede, a dio njih je hospitaliziran. O preživljenom govorili su za Anadolu Agency (AA).

Suleyman Duzenli (64) kojeg su spasili pripadnici žandarmerije, kazao je kako nisu vjerovali da će požar doći do njihovih kuća, ali ubrzo vatrena stihija zahvatila je stražnji dio kuće.

Njihov dom u naselju Ulukapi, potpuno je izgorio.

”Ja sam imao moždani udar i nisam mogao izaći iz kuće. Kćerka je bila uz mene, ali me nije mogla izvući. Vojnici su odmah pritekli u pomoć i spasili me. Moj dom, lijekovi, sve je izgorjelo. Kada su me dovezli u bolnicu, uspjeli su ponovo pokrenuti srce koje je na momenat stalo. Samo sam telefon uspio ponijeti. Živim sam, ništa nisam mogao ponijeti. Sve sam izgubio, ali hvala Bogu i za ovoliko. Naša država je jaka, neka joj dragi Allah još pomogne”, rekao je Duzenli koji je uputio molitve za državu i narod.

”Ovo nije obični požar” 

Ibrahim Aydin kaže kako su cisternama, traktorima i u skladu s vlastitim mogućnostima pokušali spriječiti da požar dođe do kuća.

Dodao je kako se otrovao dimom tokom gašenja požara.

”Borili smo se za našu kuću, za naše živote. Nismo slušali upozorenja žandarmerije. Upozoravali su nas na opasnosti, ali mi smo pokušavali spasiti imovinu. Želio sam iznijeti stvari, ali nisam uspio. Životinje, kuća, sve je izgorjelo. Nikada nisam vidio takav požar. Ovo nije obični požar. Ovakvog pakla nismo vidjeli. Mnogi su se otrovali dimom i smješteni su u bolnicu. Hvala Bogu, nema smrtno stradalih, ali smo izgubili imovinu”, rekao je Aydin.

”U selu bilo 100 kuća, a 70 ih izgorjelo”

Hatice Tekin kazala je kako su po saznanju za požar, otišli u kuću na selu i pokušali ugasiti vatrenu stihiju.

Njen brat je pao dok je pokušavao ugasiti požar.

”Naša kuća, životinje… sve je pretvoreno u pepeo. Nikad ranije nismo vidjeli nešto slično. Ni naši stariji ne pamte nešto ovako. Izbio je jedan, pa na drugom mjestu i drugi požar. U selu je bilo 100 kuća, a 70 ih je izgorjelo”, rekla je Tekin.

Azerbejdžan će u Tursku poslati ekipe kako bi pružile podršku u borbi protiv šumskih požara.

Savjetnik predsjednika Azerbejdžana Hikmet Haciyev saopćio je kako je predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev naredio slanje ekipa u Tursku kako bi pružili podršku stavljanju pod kontrolu i gašenje šumskih požara.

”Predsjednik Aliyev, premijeru Azerbejdžana i ministru za vanredna stanja uputio je potrebne naredbe. Nadležne institucije su kontaktirale kolege u Turskoj, a ekipe za pomoć će u najkraćem roku krenuti ka bratskoj zemlji”, navedeno je u saopćenju.

U nekoliko provincija u Turskoj aktivni su šumski požari, zbog čega je evakuiran određeni broj naselja.

Akcije gašenja šumskih požara u distriktima Manavgat i Akseki, u Antaliji, izvode se s kopna i iz zraka.

Vatrogasci iz nekoliko provincija nastoje ugasiti šumske požare koji su 28. jula izbili na nekoliko lokacija u Manavgatu.

Požar je izbio i u distriktu Marmarisu, u provinciji Mugli, zatim Adani i Mersinu, a u mnogim turskim gradovima pokrenute su akcije prikupljanja pomoći za stanovništvo na područjima zahvaćenim požarima.

 

 

AA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here