21.06.2024.
HomeNovostiPOŽARE GASI NEBO I HELIKOPTERI SUSJEDA, VAKCINE SE DONIRAJU: ŠTA RADI VLAST?

POŽARE GASI NEBO I HELIKOPTERI SUSJEDA, VAKCINE SE DONIRAJU: ŠTA RADI VLAST?

Kiša je očajne građane i iznemogle vatrogasce ovaj put spasila. Nadležni nisu. A, trebalo je. To im je posao. Samo ga nisu uradili na vrijeme. Požare u Federaciji ne gase helikopteri Oružanih snaga, već Republike Srpske. Federacija kao entitet ne posjeduje helikoptere kojima bi samostalno raspolagala. Zašto? Ostat će nepoznanica.

2012. Dom naroda donio je zaključak da Vlada FBiH u narednom razdoblju planira nabavku odgovarajućih sredstava za gašenje požara, a prije svega letjelica Air Tractora, kojima bi entiteti samostalno upravljali. Vlada je na sjednici iste godine iznijela stav da se etapno letjelice nabave te zadužili ministarstva da sagledaju materijalne i ljudske resurse za njihov prihvat. Vijeće ministara je dalo suglasnost i iskazalo spremnost za financijskim sudjelovanjem, te objavilo Studiju o gašenju požara 2014. sa svim detaljima i odlukama, ali od letjelica ni do danas ništa.

– Zašto nisu nabavljene te letjelice, zašto nije bilo inicijative kada je u pitanju FBiH stvarno u ovom trenutku ne mogu odgovoriti, osim ovoga da je Vijeće ministara tad izrazilo spremnost da financijski sudjeluje u nabavci letjelica koje bi bile na raspolaganju entitetima i oni bi njima upravljali – navodi Idriz Brković, šef Odsjeka za strateško planiranje u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Devet godina od zaključaka, a pomoć i dalje čekamo od susjednih zemalja, jer negdje je zakazalo.

2018. Federalna uprava civilne zaštite donijela je Program zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća za razdoblje 2018-2025. godina Vladi FBiH, koja je isti odobrila i proslijedila na razmatranje i usvajanje Zastupnčkom domu i Domu naroda Parlamenta Federacije. No, taj se program nikada nije našao na dnevnom redu.

– Premijer Federacije je dostavio prijedlog razvoja 28. 5. 2018 godine Parlamentu na razmatranje i usvajanje, koji ni do danas nije uvršten na dnevni red Zastupničkog doma niti Doma naroda FBiH. U biti, sve razine vlasti mogu pristupiti nabavci letjelice za gašenje požara – ističe Majda Kovač, glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite.

Svi odobravaju, svi se slažu da treba, ali do same nabavke nije došlo niti možemo znati kada će. Od 2012. postoji inicijativa, od 2014. konkretna studija, ali letjelicu Federacija nema. Ni u garaži ni na nebu. I dalje samo u planu.

– Tražit ću kao zastupnik amandmanom, ukoliko Vlada to ne predvidi, da se u narednoj godini osigura nekoliko desetina milijuna za kupovinu nekoliko letjelica za gašenje požara na području Federacije – kaže Irfan Čengić, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu FBiH.

Dok kao odgovor dobijamo automatsku poruku da su parlamentarci na godišnjem, požare gase letjelice susjeda, drugog entiteta i kiša. Možda ovo razdoblje koje su zaposlenici institucija proveli na godišnjem, a stanovništvo opožarenih područja u agoniji, bude lekcija da se okonča proces star već devet godina. Bilo bi vrijeme, piše Hercegovina.info.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti