Povratak na “mjesto zločina”: Koronavirus ponovo u Wuhanu, biće testirano 11 miliona stanovnika

0
Medical workers from outside Wuhan pose for pictures with a Chinese Communist Party flag at the Wuhan Railway Station before leaving the epicentre of the novel coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Hubei province, China March 17, 2020. Picture taken March 17, 2020. REUTERS/Stringer CHINA OUT.

Vlasti kineskog grada Wuhana saopćile su da će cijelu populaciju testirati na koronavirus, a nakon što su se prvi put poslije više od godinu pojavili novi lokalni slučajevi zaraze.

“Grad od 11 miliona stanovnika pokrenut će sveobuhvatno testiranje nukleinskih kiselina na svim stanovnicima”, rekao je visoki zvaničnik Wuhana Li Tao na konferenciji za novinare.

Vlasti su jučer objavile da je među radnicima migrantima u gradu registrovano sedam novih slučajeva zaraze u lokalnoj transmisiji, i to poslije više od godinu bez domaćih slučajeva nakon što je početkom 2020. epidemija zaustavljena karantinom bez presedana.

Posljednjih dana Kina je stanovnike čitavih gradova zatvorila u njihove domove, prekinula domaće transportne veze i uvela masovna testiranja dok se bori s najvećom epidemijom koronavirusa u posljednjih nekoliko mjeseci.

U Kini je danas registrovan 61 novi slučaj zaraze koronavirusom, dok se delta soj ubrzano širi gradovima nakon prvobitne infekcije među čistačima na aerodromu u gradu Nanjing. Ovo žarište izazvalo je lanac zaraze koji se proširio po cijeloj zemlji.

U Pekingu su testirani milioni građana, dijelovi grada su blokirani, a svi bliski kontakti zaraženih su u karantinu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here