27.05.2024.
HomeNovostiPovratak moljca iz Staljinovog šinjela: Lagumdžija i Čolpa planiraju formiranje nove političke...

Povratak moljca iz Staljinovog šinjela: Lagumdžija i Čolpa planiraju formiranje nove političke partije

Prema pouzdanim informacijama “Slobodne Bosne”, politička scena Bosne i Hercegovine uskoro će dobiti novu političku stranku. Naime, bivši predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija i bivši predsjednik GS-a Nihad Čolpa, koji je s liste koalicije DF-a i GS-a izabran u aktuelni saziv Parlamenta Federacije BiH, osnivaju novu ljevičarsku političku opciju.

Ovaj dvojac već neko vrijeme koordinirano istupa u javnosti, pri čemu oštricu svojih kritika uglavnom usmjeravaju protiv članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića, gorljivo zastupajući ideju “Mini Schengena” i “Otvorenog Balkana“, novog projekta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Saradnja Lagumdžije i Čolpe ipak nije od jučer.  “Slobodna Bosna” pisala je još u augustu prošle godine o združenom djelovanju Lagumdžije i Čolpe, koji su namjeravali zagospodariti Građanskim savezom, ali je u trakavici koja je na kraju imala i sudski epilog, dvojac ostao kratkih rukava.

Kako saznajemo, Lagumdžiji i Čolpi u formiranju nove ljevičarske stranke pridružit će se također nekadašnji SDP-ovac Igor Kamočaji, koji se na izborima 2016. godine neuspješno okušao u kandidaturi za načelnika sarajevske općine Centar, te manje poznati političar Bahrija Šarić sa područja Tuzlanskog kantona.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti