Povampireni “stvaraoci Republike Srpske” traže pare: Dodik, Šarović i Nešić im ponozno obećali sve

0

Čelnici nekoliko političkih stranaka u RS-u na Palama su potpisali izjavu kojom su se obavezali da će riješiti, kako je navedeno, pitanje “stvaraoca ovog entiteta”. Među potpisnicima su Milorad Dodik (SNSD), Mirko Šarović (SDS), Nenad Nešić (DNS) i Petar Đokić (Socijalistička partija).

Jedan od osnivača RS-a i osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik, koji je na čelu Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske“ poručio je da je time, kako je istaknuo, vraćen dug onima koji su stvarali ovaj entitet. Inače, Krajišnikovoj asocijaciji vlasti RS-a su i ranije pomagali iz budžeta, piše Klix.

Podsjetio je da su 1996. godine donijeta dva zakona. Jedan je nalagao da se osigura novčana nadoknada za zastupnike prvog saziva Skupštine RS i drugi je da im se riješi stambeno pitanje. Kako je rekao, to se nikada nije ostvarilo i da je to potrebno učiniti.

Ukazao je da im je potrebno osigurati novčanu naknadu za mandat u Narodnoj skupštini koji je trajao pet i po godina. Traženo je da nadoknađeni iznos bude jednak prihodima koje danas imaju zastupnici ovog entitetskog parlamenta.

“Mnogi od njih teško žive. Neću govoriti o imenima. Ljudi s najvećeg nivoa imaju penziju od 300 maraka i ne mogu da žive, ne mogu da kupe lijekove. Ima ih koji su izgubili obje noge. Neki su teško bolesni”, izjavio je Krajišnik.

Kako je kazao, izjava će biti prosljeđena Vladi RS-a, a onda će je razmatrati i Narodna skupština. Obećao je da će sadržaj ove izjave biti javno objavljen. Tvrdi da su ih podržala i boračka udruženja. Krajišnik je ukazao da se ova izjava odnosi i na 114 ljudi, među kojima su i tri bivša člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda koji nisu bili obuhvaćeni prvim zakonom. Potpisivanje ove izjave je inicirala Asocijacija “Stvaraoci RS-a”.