Potvrđena optužnica protiv instagram nasilnika koji je prijetio novinaru

0

Pritisci, prijetnje, nerijetko i napadi na novinare postali su svakodnevna pojava u društvu, a to često prolazi bez ikakvih kazni i sankcija. Razlog za to je što prijetnje budu upućene sa takozvanih lažnih naloga na društvenim mrežama. Međutim, da se i takvi počinioci mogu izvesti pred lice pravde, pokazuje i primjer iz Zenice, gdje je otkrivena osoba koja je novinaru uputila prijetnje smrću.

Radeći posao novinara, Dino Pašalić nerijetko se susretao sa raznim vrstama uvreda i pretnji. Za jedan od tih slučajeva počinilac je otkriven te će konačni epilog biti poznat nakon sudskog procesa. Općinski sud u Zenici, zbog krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti, potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva protiv Zeničanina koji mu je putem lažnog Instagram profila uputio prijetnje.

“Nažalost, živimo u sredini u kojoj svako sebi uzima za pravo da komentariše rad novinara, njihove tekstove, a da nema potrebno znanje i iskustvo. Oni primitivniji odu korak dalje – usude se prijetiti”, kaže Pašalić

Da ovakvi slučajevi nisu rijetkost, govore i podaci linije za pomoć Udruženja BH novinari – samo u 2019. godini registrirano je 59 slučajeva napada, prijetnji i pritisaka na novinare u Bosni i Hercegovini. Od tog broja, zabilježeno je devet fizičkih napada, kao i osam prijetnji smrću. Do sada, mali broj slučajeva je riješen, a svakako primjer iz Zenice mogao bi biti presedan.

“Ovaj slučaj, potvrđivanja optužnice, može biti na neki način putokaz i ostalim policijskim agencijama da – kada su u pitanju pritisci, prijetnje i napadi na novinare koji su izvršeni i koji se upućuju putem interneta i društvenih mreža – i oni mogu biti sankcionisani”, ističe Velida Kulenović, potpredsjednica Udruženja BH novinari.

U prethodnom slučaju efikasnom reakcijom inspektora Uprave policije MUP-a ZDK-a osumnjičena osoba je identifikovana, iako je prijetnja bila upućena putem društvenih mreža.

“Poznato je da nam predstoji predizborna kampanja i da ćemo uložiti sve napore, bez obzira na poteškoće utvrđivanja identiteta, da se komentari na društvenim mrežama kreću u okviru slobode govora, ali i okviru zakonitosti i zabrane upućivanja prijetnji bilo kome”, poručuje Semir Šut, policijski komesar MUP-a ZDK-a

O sistemskim rješenjima zaštite novinara do sada se nekoliko puta raspravljalo i u Parlamentu Federacije. Osim usvajanja inicijative o dopunama Krivičnog zakona odredbama koje bi novinare štitile dok rade svoj posao, sve je ostalo u parlamentarnoj proceduri.