22.07.2024.
HomeNovostiPotvrđena optužnica protiv Envera Bijedića, za slično djelo nema optužnice protiv Jasmina...

Potvrđena optužnica protiv Envera Bijedića, za slično djelo nema optužnice protiv Jasmina Imamovića

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Envera Bijedića (59) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je kao bivši direktor Direkcije za izgradnju Tuzla počinio krivično djelo zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju a vezano za nedovršetak izgradnje Stambeno-poslovnog objekta 15. maj u Tuzli, piše Tuzlalive.ba

Postoji osnovana sumnja da je Bijedić, u periodu od početka 2006. do aprila 2011. godine, obavljajući poslove direktora u Direkciji suprotno Statutu preduzeća, sredstva kojima je raspolagala Direkcija i koja su uplaćena od kupaca stanova i drugih prostorija u objektu, koristio protivno njihovoj namjeni, što nije bilo skladu sa ugovornim obavezama koje je imala Direkcija.

Ne ispunjavajući ugovorne obaveze, svjestan da Direkcija za redovno poslovanje može raspolagati sredstvima samo do visine projektovane dobiti, a da ostala sredstva mora namjenski koristiti radi izmirenja ugovornih obaveza, nenamjenski je potrošio sredstva i preusmjerio ih u redovno poslovanje Direkcije u iznosu većem od 1 milion KM, a zbog čega do danas ovaj stambeno poslovni objekat nije završen i predat kupcima na korištenje. Dakle, koristeći sredstva kojima raspolaže protivno njihovoj namjeni je Direkciji pribavio korist u pomenutom iznosu.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se, po pravosnažnosti presude, optuženom izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti rukovodioca u javnim preduzećima, organima uprave, stručnim službama i javnim ustanovama u trajanju od 5 godina.

U ovom predmetu je Tužilaštvo provelo detaljnu istragu koja je uključivala i dva obimna vještačenja po vještacima ekonomske i građevinsko-arhitektonske struke, kao i brojne druge istražne radnje, saopćio je Odjel za informiranje Kantonalnog tužilaštva.

Ostaje, međutim, sumnja da je Kantonalno tužilaštvo u ovom poredmetu imalo dvostruke aršine, jer po “komandnoj odgovornosti” nije sankcionisan gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, iako je Direkcija u toi vrijeme bila javno preduzeće pod kontrolom općine, odnosno, sadašnje Gradske uprave.

Šta više, Tužilaštvo je nenamjensko trošenje novaca Direkcije za izgradnju dijela kompleksa Panonskih jezera, za što je krivično prijavljen Imamović, ocijenilo – zastarom!?

I sve je tempirano uoči samih izbora što je potaklo sumnje javnosti da se išlo na vodu jednom od kandidata za gradonačelnika Tuzle, a na štetu ostalih!

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti