23.02.2024.
HomeNovostiPotrošačka košarica u BiH za deset godina poskupjela 537 KM

Potrošačka košarica u BiH za deset godina poskupjela 537 KM

Za deset godina, potrošačka košarica u BiH poskupjela je 537 konvertibilnih maraka. Naime, sindikalna potrošačka košarica, koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za ožujak ove godine, iznosi 2.106 KM, a prema dostupnim podacima, vrijednost potrošačke košarice u 2011. bila je 1.569 KM. Kao što se može i pretpostaviti, ogroman rast cijena života u BiH nisu pratili iznosi na tekućim računima njenih građana. Naime, za tih 10 godina, prosječna plaća povećana je, analiza pokazuje, za svega 162 marke.

U veljači ove godine, prema podacima Agencije za statistiku BiH, plaće su, u prosjeku, iznosile su 961 KM, a u istom mjesecu 2011. zarađivalo se 799 KM. Komentirajući ove brojke, borci za zaštitu potrošača ističu da one i te kako oslikavaju koliko je loš standard u BiH, pišu Nezavisne novine.

Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača “Futura” iz Mostara, ocjenjuje da je sve teži život bh. građana posljedica svih onih stvari koje su, kako kaže, naše političke strukture odnosno institucije propustile da urade. “Iako je kod nas zabranjeno ostvarivanje ekstraprofita, ne znam da je itko u BiH kažnjen zbog toga, a ima osnova”, upozorio je Bago. Zapaža da se o potrošačkoj košarici nešto aktivnije počelo pričati ove godine, odnosno unazad mjesec i pol, a da nevolja bude veća, baš u tom periodu ova košarica je u Mostaru, kako ističe, poskupjela za oko 100 KM. “Što se događa? Naše obitelji se više ne mogu ni zaduživati, već se odričemo mnogih stvari, za sebe, ali i za djecu. Dijete ne dobije ono što treba.

Osim toga, treba imati na umu da se hranimo uglavnom loše, na najnezdraviji način. Postoji struka koja kaže koliko čega treba da unesemo u sebe, a mi se i toga odričemo. Kad imate idealnu situaciju, odnosno da dvoje radi i imaju prosječne plaće, ni to ne može izmiriti mjesečne troškove”, rekao je Bago. Sindikalci u Republici Srpskoj izračunali su da su u ožujku bile potrebne dvije prosječne plaće za sindikalnu potrošačku košaricu, koja sadrži samo ono najosnovnije, odnosno ne obuhvata, recimo, da imate vlastito vozilo.

“Kada govorimo o sindikalnoj potrošačkoj košarici, posljednji podatak, onaj za ožujak, pokazuje da je ona iznosila oko 1.960 maraka. U istom mjesecu, prosječna isplaćena plaća u Republici Srpskoj iznosila je 978 KM i njom se moglo osigurati 49,9 posto troškova proizvoda i usluga sadržanih u sindikalnoj potrošačkoj korpi”, rekla je za Nezavisne Božana Radošević, stručna suradnica za ekonomska pitanja u Savezu sindikata Republike Srpske. Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, smatra da su brojke o rastu cijena potrošačke košarice i nesrazmjernom rastu plaća pokazatelj da su vlasti na svim razinama u BiH apsolutno zanemarile interese radnika, odnosno svojih građana. “Poražavajuća je činjenica da mi teže živimo danas nego prije deset godina. Poražavajuće je i to što nas pokušavaju uvjeriti da je naš standard dobar, imajući u vidu da čak 60 posto radnika radi za plaću ispod 600 KM”, rekao je Šatorović.

Jedna Prijedorčanka, koja radi, a suprug joj je nezaposlen i radi ponekad honorarno, te imaju dvoje djece, kaže da je jako teško skupiti novac samo za namirnice i osnovne troškove potrebne za mjesec. “Imamo, srećom, pomoć sa sela, od roditelja, tako da nekako preguramo, ali sve je to daleko od normalnog standarda jedne obitelji. Cijene namirnica rastu tiho, gotovo iz tjedna u tjedan”, kaže ona.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti