16.06.2024.
HomeNovostiFiktivna firma iz Tuzle naručila banane u kojima je bilo skriveno pola...

Fiktivna firma iz Tuzle naručila banane u kojima je bilo skriveno pola tona kokaina

Policijske agencije Hrvatske i Bosne i Hercegovine i dalje vode opsežnu istragu o zapljeni 500 kilograma kokaina koji je otkriven 30. marta u luci Ploče, u kontejneru s bananama.

Vrijednost zaplijenjenog kokaina na narkotržištu iznosila bi 130 miliona KM (65 miliona eura), ali po robu, koja je otkrivena, niko nije došao iako su hrvatski istražitelji čekali danima da bi naručioce ove pošiljke uhvatili na djelu.

Šta je istina
No, kako dani prolaze, tako se sve više špekulira da su se naručioci kokaina pritajili i da je krtica iz Ploča, koja je dojavila da je policija otkrila drogu, na vrijeme poslala poruke da niko ne dolazi po robu.

Kokain je bio sakriven po cijeloj dužini dna kontejnera, u “sendviču” lima, a stigao je brodom iz Ekvadora. Zvanično je tada iz dubrovačke policije rečeno da je zaplijenjena droga bila namijenjena za distribuciju u susjednim državama, a ne za tržište Hrvatske.

Hrvatski mediji odmah su objavili, pozivajući se na policijske izvore, da trag vodi do firme s područja Tuzlanskog kantona, dok izvori „Avaza“ navode da firma iz Tuzle koja je navodno naručila banane uopće ne postoji.

Tužilaštvu BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), koji rade na rasvjetljavanju ovog slučaja, mnogo toga za sada nije poznato. Oni postupaju prema zahtjevu Hrvatske, ali tragova o putevima droge baš i nema.

Ono što se sa sigurnošću zna, a Tužilaštvo BiH je provjerama utvrdilo, kontejner s bananama u kojem je pronađena droga naručila je fiktivna kompanija iz Tuzle, ali droga nije bila namijenjena za Tuzlanski kanton.

– Niko ništa još ne zna. Sve se još provjerava. Ali ova firma iz Tuzle ne postoji. To je fiktivna kompanija. Dali su lažne podatke – kaže naš izvor.

Nezvanično, kokain je trebao završiti na području Hercegovine. Policija je, navodno, namjerno pustila krivi trag u javnost kako bi se istragom utvrdila tačna destinacija i dobilo na vremenu.

Srbija i Crna Gora

Sumnja se da je tačno odredište kontejnera s bananama u kojem je pronađeno 500 kilograma kokaina bio Široki Brijeg. Droga je zatim trebala biti dalje distribuirana za Srbiju, Albaniju i Crnu Goru.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti