Potpuno idiotski potez: Vlada TK odbila da potpiše ugovor s aviokompanijom Ryanair

0

Vlada Tuzlanskog kantona odbila je ove sedmice da potpiše ugovor sa Ryanairom, tako da ovaj niskotarifni avioprijevoznik neće početi s radom na drugom najprometnijem aerodromu u Bosni i Hercegovini.

Ryanair je već prodavao karte za letove s Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT) na njemačke aerodrome Weeze i Baden Baden, koji su trebali biti početi 2. i 4. septembra, ali sada je prodaja suspendovana.

Kako piše specijalizirani portal exyuavioation.com Vladi Tuzlanskog kantona trebalo je dva mjeseca da informira Ryanair da neće potpisati ugovor.

Inače, Ryanair je najveća niskobudžetna aviokompanija u svijetu i ubjedljivo prva po broju linija.

Ova vijest dolazi u sedmici kada je izvršni direktor WizzAira, Jozsef Varadi, posjetio je Bosnu i Hercegovinu i sastao se sa zvaničnicima aerodroma Tuzla.

Inače, Vlada TK je prije desetak dana smijenila kompletnu Upravu na čelu s Esedom Mujačićem. On je prije smjene naglašavao da je ugovor s Ryanairom gotov, nakon više od godinu dana pregovora, i da je samo potrebna saglasnost Nadzornog odbora da bi se posao ozvaničio.

Pored dvije početne linije ka Njemačkoj, u planu su bili i letovi London Stansted, Memmingen, a kasnije Stockholm i Maltu. Međutim, sada od toga neće biti ništa.

“Ryanair nas čeka već dva mjeseca, oni su objavili otvaranje linija i letove. Početni elementi ugovora su bili nepovoljniji od onoga što smo dobili na kraju. Pregovaramo od aprila 2020. godine i pokušali smo izvući maksimum. Svaka aviokompanija različito pregovara i niti jedan nije isti. Mi smo jedini aerodrom u regiji koji ima samo jednog operatera (Wizz Air op.a.) i to je rizik za poslovanje, zbog čega dobijamo mišljenje s rezervom prilikom eksterne revizije. Ukoliko se sve oduži bojim se da će odustati”, govorio je Mujačić prije samo desetak dana.

MAT se sada našao u velikim problemima, jer je Ryanair trebao amortizirati smanjenje usluga WizzAira, otkako je ova kompanija uvela letove iz Sarajeva i Banja Luke, što je smanjilo promet u tuzlanskoj zračnoj luci.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here