24.06.2024.
HomeNovostiPotpuni slom sistema za vakcinaciju u Hrvatskoj

Potpuni slom sistema za vakcinaciju u Hrvatskoj

Platforma za prijavljivanje za vakcinaciju u Hrvatskoj Cijepise, doživjela je potpuni kolaps.

Platforma se u županijama uopšte ne koristi, a kako je Indexu potvrdio Zvonimir Šostar, šef Nastavnog zavoda dr Andrija Štampar, vakcinaciju preko sistema Cijepise prekinuo je Grad Zagreb i ne namjeravaju nastave.

“Tačno je, vakcinišu se isključivo oni koji su se prijavili preko svojih jjekara. Preko platforme Cijepise više uopšte ne vakcinišemo”, rekao je jutros Indexu Šostar.

Pojasnio je i razloge za takvu odluku.

“Kad smo imali sastanak s informatičarima, pitali smo ih radi li igde platforma, u ijednoj županiji. Odgovor je bio da ne radi. Onda smo se odlučili potpuno za model da zapravo domovi zdravlja vakcinišu, a da mi budemo koordinatori i logistika. Naručuju lično ljekari, a naručivanje ide preko Ceziha. Ti pozivi su uspješni i to izvanredno funkcioniše, odaziv je jako velik”, rekao je Šostar.

Šostar je otkrio i da u idućem period uopšte ne planiraju da vakcinišu preko platforme Cijepise.

“Mi nastavljamo ovako kako smo do sada, preko ljekara porodične medicine. Nećemo ići preko Cijepise do daljeg”, rekao je.

Upozorio je na veliki tehnički problem, koji je jedan od ključnih razloga zašto su odustali od platforme.

“Platforma sada prikazuje samo inicijale, to nam stvara velike probleme. Vi ne možete da provjerite vakcinalni status preko inicijala, moramo raditi provjere, što iziskuje dodatno vrijeme”, kaže Šostar.

Upitan je da li je razlog za prekid korišenja platforme i loš odaziv preko Cijepise.

“Odaziv nije dobar, ma kakvi. Odaziv preko Cijepise je bio loš”, kaže.

Na pitanje o tome zašto je Cijepise doživjela kolaps Šostar upućuje na Ministarstvo zdravstva i ministra Vilija Beroša.

Index je jutros pokušao da dobije Berošev komentar na potpuni slom platforme Cijepise, koja je predstavljena kao najjednostavniji i najefikasniji način za prijavu vakcinacije, no s njom se, otkad je puštena u rad, pojavila gomila problema. Beroš nije odgovarao na pitanja.

Juče se, podsketimo, otkrio još jedan ogroman propust platforme – zbog pogreške je iz sistema Cijepise vjerojatno nestalo 4.000 onih koji su se prvi prijavili.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti