24.07.2024.
HomeNovostiPostaje li BiH četnička prćija: Legalno 16 četničkih organizacija u našoj zemlji

Postaje li BiH četnička prćija: Legalno 16 četničkih organizacija u našoj zemlji

U Bosni i Hercegovini, zemlji u kojoj su bile neke od najznačajnijih antifašističkih bitaka i koja je bila žrtva nacionalizma 90-ih godina prošlog vijeka legalno djeluju četničke organizacije.

Sve su prijavljene u RS-u i nerijetko pokušavaju sebe predstaviti za ono što nisu. Na to je upozorio univerzitetski profesor Slavo Kukić – četnici su bili i ostali fašisti.

Nakon prošlogodišnjeg postrojavanja četnika u Višegradu, još jednog u nizu, ukazali smo da je u Bosni i Hercegovini registrovano 16 četničkih udruženja. Njihov legalitet proizilazi iz rješenja sudova u RS-u. Evidentirani su i u Zbirnom elektronskom registru udruženja i fondacija u Bosni i Hercegovini. Za svakog od njih je naveden puni naziv, skraćeni naziv, sjedište, ovlašteni predstavnik i sud u kojem je registrovan.

Na osnovu djelovanja jasan je njihov ideološki identitet – uopće se ne razlikuje od onog iz Drugog svjetskog rata. Neki od sljedbenika i pripadnika četničkih organizacija to pokušavaju drugačije prikazati tvrdeći da im je svrha postojanja zaštita tradicionalnih vrijednosti, pa čak i zalaganje za mir i antifašizam.

Profesor Kukić je to demaskirao i podsjetio na činjenice. Napomenuo je da se ovogodišnje njihovo postrojavanje u Višegradu, gradu u kojem su oni počinili teške zločine u posljednja dva rata, nije desilo samo zbog pandemije koronavirusa. U suprotnom, vrlo je izgledno da bi se to ponovo desilo bez suprotstavljanja nadležnih. Upozorio je i na njihov historijski revizionizam.

Četnička udruženja su sljedbenici jedne fašistoidne ideologije iz 40-ih godina prošlog vijeka. Samo im se ta vrsta vrijednosti može pripisivati. Sve ostalo su spinovi, sve ostalo su podmetanja. Mislim da je manje važno postojanje četničkih udruženja, no što je ambijent koji stvara ta udruženja. U dijelu Bosne i Hercegovine imamo stanje gdje je sasvim normalno da postoje takva udruženja jer oni sa sobom tobože nose oslobodilačke ideje po uzoru na one koje je nosio Draža Mihailović i ravnogorski četnički pokret –  naglasio je.

Prema njegovim riječima, ako im se aplaudira, a ne zabranjuje, ako se ljudi koji promoviraju te vrijednosti slave, a ne sankcioniraju, onda je to vrlo loša poruka u kakvu budućnost idemo.

Uostalom o kakvoj budućnosti se radi govori masa drugih detalja. Onda se četnički pokreti i organizacije mogu smatrati samo logičnom posljedicom svih tih detalja koje personificira Milorad Dodik i onda mnogi drugi oko njega iz interesnog, političkog i ideološkog kruga – zaključio je profesor Slavo Kukić, piše Klix.

Ono što je zamislivo i ostvarivo u Bosni i Hercegovini, koja je kao jugoslavenska republika bila među državama pobjednicama u Drugom svjetskom ratu, nije zamislivo i ostvarivo u drugim evropskim zemljama. Kakve bi reakcije bile i šta bi se desilo kada bi se postrojavali sljedbenici višijevskog režima u Francuskoj, fašizma u Italiji ili nacizma u Njemačkoj?

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti