14.07.2024.
HomeSvijetPoskupljenje nafte na svjetskim tržištima više od 10 posto

Poskupljenje nafte na svjetskim tržištima više od 10 posto

Cijene nafte na svjetskim su tržištima prošle sedmice skočile više od deset posto i dosegle najviše nivoe u pet sedmica jer su OPEC i partneri tog kartela najavili znatno smanjenje proizvodnje nafte od novembra. Cijena barela na londonskom tržištu skočila je prošle sedmice 11.3 posto, na 97.92 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 16.5 posto, na 92.64 dolara.

Snažan skok cijena nafte posljedica je odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, uključujući Rusiju, o smanjenju proizvodnje od novembra za dva miliona barela dnevno. Nekoliko članica OPEC+ ima poteškoća s realizacijom dogovorenih proizvodnih kvota zbog nedovoljnih ulaganja ili sankcija i grupa je u avgustu zaostajala za ciljanom proizvodnjom za nekih 3.6 miliona barela dnevno.

Opskrba će zapravo biti smanjena za milion do 1.1 miliona barela dnevno, uz udio Saudijske Arabije od 500 hiljada barela dnevno, rekao je saudijski ministar energetike Abdulaziz bin Salman. Samo mjesec dana kasnije Evropska unija uvest će embargo na rusku naftu koja se doprema brodovima i smanjiti ponudu na ionako tijesno opskrbljenom tržištu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti