19.06.2024.
HomeNovostiPorodiljske naknade u TK-u mogle bi biti uzrok pucanja koalicije SDA-DF

Porodiljske naknade u TK-u mogle bi biti uzrok pucanja koalicije SDA-DF

Isti dan nakon izbacivanja DF-a iz vlasti Unsko-sanskog kantona, iz ove stranke stiglo je upozorenje Stranci demokratske akcije da je upitna skupštinska većina u Tuzlanskom kantonu. No, kao razlog su naveli porodiljne naknade. Slijedi li nam još jedno preslagivanje vlasti na kantonalnom nivou?

Pobuna tuzlanskog DF-a i uslovljavanje koalicije sa SDA stigla je nakon izjave premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića da prate efekte uvođenja porodiljskih naknada za koje se na godišnjem nivou izdvaja oko 40 miliona maraka i da će se uvođenje ove mjere analizirati, ne isključujući mogućnost redefinisanja. A to je, podsjećaju iz Demokratske fronte, bio jedan od razloga ulaska u vlast sa SDA u TK-u.

„Nas premijer Halilagić uopšte nije niti kontaktirao niti konsultovao povodom nekog najavljenog preispitivanja tih mjera i sasvim je normalna naša reakcija tim povodom, jer mi nećemo dozvoliti ukidanje porodiljskih naknada“, poručuje Zlatan Begić, predsjednik Kantonalnog odbora Demokratske fronte TK-a.

Uz sve, Begić naglašava da su pred koalicionim partnerima i druga brojna pitanja, koja uz konsultacije moraju rješavati u interesu građana Tuzlanskog kantona, ali i Bosne i Hercegovine. Kad je riječ o porodiljskim naknadama, imaju vrlo jasan stav:

„Skupštinska većina neće opstati ukoliko neko pokuša ili krene u pravcu ukidanja porodiljskih naknada“, poručuje Begić.

Ovaj stav demantuju iz Ministarstva finansija Tuzlanskog kantona jer, kako navode, naknada za porodilje planirana je za naredne tri godine u okvirnom budžetu. U proteklom periodu, dodaje ministar finansija TK-a Suad Mustajbašić (SDA), nije učinjen nijedan korak koji bi vodio ka njihovom revidiranju ili ukidanju.

„Pripremili smo nacrt budžeta za 2024. godinu za Vladu Tuzlanskog kantona u kome je, također, predviđena ova vrsta naknada“, ističe Mustajbašić.

A nije ovo prvi problem koalicionih partnera, stav je opozicije, ali nisu za to da se neusaglašeni stranački stavovi odražavaju na građane.

„I ovo je jedan pokazatelj viševremenske nestabilnosti unutar odnosa u koaliciji SDA-DF, te je porazno što bi se posljedice tog neslaganja mogle odraziti na građane, u ovom slučaju porodilje“, naveo je Dževad Hadžić, predsjednik kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK-a.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je na službenom putu i ovu temu, kaže, neće komentarisati dok ne obavi određene razgovore. Podsjetimo, većinu u Skupštini Tuzlanskog kantona čine SDA sa 16 i DF sa četiri zastupnika. Ono što je izvjesno je da su porodiljske naknade neupitne još godinu dana. Jedino što je simptomatično je da je pobuna DF-a stigla u vrijeme pucanja koalicije sa SDA u Unsko- sanskom kantonu.

federalna.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti