Porazni rezultati bh. pravosuđa u procesuiranju korupcije

0

Porazni su rezultati bh. pravosuđa u procesuiranju korupcije, naročito one visoke. Krivično-pravni sistem je zatajio. U prethodnoj godini Tužilaštvo BiH nije podiglo niti jednu optužnicu u slučaju visoke korupcije. Ovo su samo neke od negativnih ocjena u Izvještaju OSCE-a. O sindromu nekažnjivosti korupcije u našoj zemlji govorili su Kavalec, Nelson i Sattler.

Umjesto vladavine prava prevladavaju afere u našoj zemlji. Tako je afera “Potkivanje” i oslobađanje Milana Tegeltije od disciplinske odgovornosti nečuven napad na sudsku odgovornost, ocijenili su u Izvještaju. A sve je više onih za koje zakoni ne vrijede.

– Analiza nekih od ovih situacija poteže pitanja o profesionalizmu i integritetu ključnih pravosudnih igrača. Ta analiza govori da Visoko sudsko i tužilačko vijeće nije dovoljno aktivno u održavanju moralnih standarda i odgovornosti unutar pravosuđa. Povezanost krize morala u pravosuđu u BiH i neuspjeh da se osigura odgovornost za korupciju se ne može ignorisati – istakla je šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec.

– Sektori za provedbu zakona i pravde su pod sve većom kontrolom političkih snaga nego vladavinom prava. Kapacitet da se istraži i procesuira korupcija nije problem. Iz godine u godinu građani BiH su svjedoci velikih korupcijskih skandala. Iz godine u godinu svjedoci su neuspjeha pravosudnog sektora da odgovori na te zločine. Građani dolaze do zaključka da pravosudni sektor radi za političare, a ne za građane – ocjenjuje ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson.

A bez vladavine prava i napretka u borbi protiv korupcije nema kandidatskog statusa. Ova oblast je jedan od 14 prioriteta i toga su odavno već svjesni i naši političari. No, napretka nema. Iz godine u godinu različiti nivoi pravosudnog sistema propadaju.

– Ovo je alfa i omega u procesu pregovora za pristup Evropskoj uniji. Neće biti napretka. Svi političari ovdje se zanose statusom kandidata. Ja se u potpunosti slažem o tome koliko je to važno za zemlju. Ali dozvolite mi također da budem jasan, da neće biti kandidatskog statusa ako ne vidimo napredak u vladavini prava i borbi protiv korupcije – poručio je šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Analitički izvještaj jasno donosi i preporuke za rješavanje problema, no napretka ni u provođenju preporuka nema ili je minimalan od izvještaja do izvještaja.