20.07.2024.
HomeNovostiPomilovanje za krvnika: Ratni zločinac Radoslav Brđanin osuđen na 30, pa pušten...

Pomilovanje za krvnika: Ratni zločinac Radoslav Brđanin osuđen na 30, pa pušten nakon 23 godine robije

Bivši politički vođa Autonomne regije Krajina (ARK) i osuđeni ratni zločinac Radoslav Brđanin pušten je na slobodu iz zdravstvenih razloga. Ovu informaciju objavila je banjalučka Alternativna televizija.

Očekuje se da će Brđanin danas sletjeti na banjalučki aerodrom nakon 23 godine provedene u zatvoru iako je osuđen na 30.

Njemu je u nekoliko navrata predsjednik suda Carmel Agius odbio zahtjeve za puštanje na prijevremenu slobodu.

Nakon presude Haškog tribunala Brđanin je kaznu služio u Danskoj, odakle je prebačen u pritvor Haškog mehanizma za međunarodne krivične sudove iz zatvora u Danskoj 14. septembra prošle godine.

Predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Carmel Agius tada je u svojoj naredbi sekretaru Mehanizma iz 25. augusta 2021. godine naveo da je Danska jasno stavila do znanja da “ne smatra da je moguće nastaviti izvršenje kazne na duži period i bez konačnog roka” i da Brđanin mora biti prebačen u drugu državu izvršenja ili alternativno u Mehanizam, prije određenog dana u septembru 2021. godine.

Agius se pozvao na povjerljive memorandume koje mu je dostavio sekretar Mehanizma 16. aprila i 19. augusta 2020. godine, u kojima se sekretar, između ostalog, poziva na prethodna saopćenja o odlukama Danske o puštanju na slobodu Brđanina nakon što ispuni uslove za prijevremeno puštanje po danskim zakonima i zahtijeva da Brđanin bude prebačen iz Danske u određenom vremenskom okviru.

U martu prošle godine predsjednik Agius odbio je Brđaninov zahtjev za puštanje na prijevremenu slobodu, o čemu je pisala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine.

Tada je u svojoj odluci Agius naveo kako “ne smatra prikladnim da iskoristi svoje diskreciono pravo i odobri prijevremeno puštanje Brđanina u ovoj fazi”.

“Konkretno, velika težina njegovih zločina prepreka je njegovom ranom puštanju na slobodu. Nadalje (…) Brđanin nije pokazao da je uspješno rehabilitovan”, naveo je Agius u svojoj odluci.

Brđanin je u februaru 2021. ponovo podnio zahtjev za puštanje na prijevremenu slobodu.

Kako se tada navodilo u novom zahtjevu njegovog advokata Novaka Lukića za prijevremeno puštanje na slobodu, Brđanin je potpuno svjestan i prihvata stav predsjednika MMKS-a Carmela Agiusa o velikoj težini zločina za koje je osuđen.

Brđanina, bivšeg političkog vođu Autonomne regije Krajina, koja je bila pod srpskom kontrolom, MKSJ je 2007. pravosnažno proglasio krivim za zločine koji uključuju progone, mučenje, deportacije i prisilno premještanje počinjene nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini, a naročito u ARK-u tokom 1992. godine. On je 1999. uhapšen u Bosne i Hercegovine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti