21.07.2024.
HomeNovostiPoljoprivrednici u Odžaku traže kazne i otkaze za policajce zbog brutalnog napada...

Poljoprivrednici u Odžaku traže kazne i otkaze za policajce zbog brutalnog napada na učesnike mirnog protesta

Članovi Udruženja poljoprivrednika “Žito” iz Odžaka okupit će se danas na trgu u centru grada, na protestnom skupu s kojeg će zatražiti sankcije i otkaze za policajce koji su učestvovali u jučerašnjem brutalnom hapšenju njihovog člana Amira Bikića.

Oni ističu da su policajci, tokom mirnog okupljanja poljoprivrednika, koristili prekomjernu upotrebu sile, što potvrđuje videosnimak hapšenja koji od jučer kruži društvenim mrežama i izaziva opće zgražanje javnosti. Prema podacima, Bikić je zadobio prijelom rebra, napuknuće vilice, nagnječenje vrata i otežano diše, a inače boluje od dijabetesa.

Jučerašnje hapšenje predstavlja kulminaciju borbe za poljoprivredno zemljište u Odžaku između lokalnih poljoprivrednika i privatne kompanije koja ga želi uzeti pod zakup. Proteklih godina članovi Udruženja poljoprivrednika “Žito” organizirali su okupljanja pred institucijama, protestirali, blokirali cestu, tražili zaštitu suda, da bi u jesen prošle godine s mehanizacijom ušli u parcele i zasijali pšenicu. Žetva je obavljena, a u udruženju se pozivaju na rješenje suda, kojim je utvrđeno da su oni u mirnom posjedu spornih parcela. Danas se oglasio i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić koji je osudio nepotrebnu upotrebu sile nad poljoprivrednicima Odžaka od pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Posavskog kantona.

– Smatram da je upotreba sile nad našim poljoprivrednicima neprihvatljiva i osuđujem svaki oblik prekomjerne upotrebe sile i nasilja nad poljoprivrednicima koji nastoje riješiti višegodišnji spor oko zemljišta u Odžaku – poručio je Hrnjić, pozivajući nadležne organe da postupaju u skladu sa zakonom i da pronađu rješenje kroz dijalog i pregovore na bazi postojećih sudskih rješenja.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti