25.07.2024.
HomeSvijetPolitico: Putin bi uskoro mogao biti gotov, kakvu igru igraju šef Wagnera...

Politico: Putin bi uskoro mogao biti gotov, kakvu igru igraju šef Wagnera i Kadirov?

Vladimir Putin bio je gospodar svega što je nadzirao. A onda je napao Ukrajinu, piše “Politico” u svom tekstu pod naslovom “Putinova kraj? Unutrašnje borbe u Kremlju izlile su se na otvoreno”.

Politico navodi da prvi put u dva desetljeća, Putinovi predsjednici smatraju da je sve vjerojatnije da će on biti smijenjen u bliskoj budućnosti, iako se ne slažu oko toga kako bi se završna igra mogla odigrati, ko bi ga mogao zamijeniti i kada. Mnogo ovisi o toku rata koji se okreće protiv njega i potkopava njegovu nepobjedivost.

U proteklih nekoliko sedmica, unutrašnje borbe Kremlja izlile su se na otvoreno, s insajderima koji javno kritikuju jedni druge, i moskovsko najviše vojno zapovjedništvo, dok su demoralizirane ruske snage prisiljene na povlačenje nakon ponižavajućih poraza u Ukrajini, a mobilizacija se pretvorila u fijasko.

Neslaganje ruske elite

Čini se da se najviši dužnosnici sada bore kako bi iskoristili promjenjivi politički krajolik. Promatrači Kremlja tvrde da su odjeci javnog neslaganja u krugovima ruske elite, u kojima sudjeluju i čečenski vođa Ramzan Kadirov (Kadryov) te šef wagnerovaca Jevgenij Prigožin, bez presedana.

Mihail Kasjanov, Putinov premijer od 2000. do 2004., predviđa da bi njegova vlast mogla iznenada pasti.

– Za tri ili četiri mjeseca, vjerujem da će doći do ključne promjene – rekao je Kasjanov, koji sada živi u egzilu, za “Sky News” 30. septembar.

Nekadašnji najmoćniji ruski oligarh i istaknuti Putinov kritičar Mihail Hodorkovski (Mikhail Khodorkovsky) je za “Politico” rekao kako nije siguran da li će se Putin izvući.

– Zahvaljujući otporu Ukrajine, pogrešnim koracima Rusije i nevještoj taktici na bojnom polju, insajderi Kremlja i drugi veliki politički igrači, izgleda, razmišljaju o životu nakon Putina – ističe on.

Hodorkovski vjeruje da to objašnjava zašto neki insajderi Kremlja žele biti u centru političke pozornosti, naročito Kadirov i Prigožin, koji su inače bliski saveznici ruskog vođe. Žestoko kritikuju ruske vojne komandante, ljude koje preziru kao “mirnodopske generale”.

Prigožin promijenio svoj modus operandi

On dodaje kako su Kadirov i Prigožin zahtijevali žešću akciju u Ukrajini, da obojica paze da izgledaju lojalno, međutim sumnja da igraju dvostruku igru.

– Prigožin je danas pod kontrolom Putina, ali on se također priprema za život nakon njega. I gradi odnos s Kadirovom – navodi Hodorkovski.

Prigožin je promijenio svoj modus operandi. Krajem septembra prvi je put priznao da je osnovao Vagnerovu grupu, rusku paravojnu jedinicu optuženu da je u ime Kremlja počinila teška kršenja ljudskih prava u Africi, Siriji i Ukrajini. To je iznenađujuće priznanje s obzirom na to da je u prošlosti tužio medije jer su ga imenovali Vagnerovim šefom.

Hodorkovski navodi da se sada Prigožin predstavlja kao neko koga bi trebalo shvatiti ozbiljno kao vojnog komandanta, a da pred ukrajinskom protuofanzivom oko Harkova i Hersona aplaudira Kadirovu zbog njegovih zahtjeva za drastičnije mjere, među kojima je i proglašenje ratnog stanja u ruskim pograničnim područjima.

– Prekrasno, Ramzane, samo tako nastavi. Ove bitange treba poslati na front bose s mitraljezima – napisao je Prigožin na društvenim mrežama.

Putinova igra

Ključno je da su obojica izbjegla izravno osuditi Putina. To bi moglo služiti interesima Kremlja – okrivljavanje vojske i odvraćanje bijesa od Putina, kažu zapadni analitičari i dodaju da Kremlj nije ukorio Prigožina i Kadirova. Navode i jedan mogući razlog za takvo nešto.

Postoji sumnja da je za Putina korisno da Kadirov i Prigožin pozivaju na ekstremnije akcije kako bi zapadne čelnike natjerao na razmišljanje da li žele doista Rusiju bez Putina, koja bi mogla značiti Rusiju Kadirova i Prigožina.

Šef kabineta Alekseja Navaljnog, zatvorenog opozicionog čelnika, Leonid Volkov, opisuje Prigožina kao najopasnijeg kriminalca u Putinovom okruženju.

Informativna stranica “Meduza” nedavno je izvijestila da zvijezde u usponu Aleksej Djumin, guverner Tule, i Dmitrij Mironov, bivši šef Jaroslavske regije i Putinov pomoćnik, tiho podržavaju Kadirova i Prigožina. Ruski novinar Andrej Percev je naveo kako je rat “pokrenuo javnu utrku za nasljednike”, piše Politico.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti