Pojavio se još jedan “Non paper” o granicama na Balkanu, autor Tvrtko Kotromanić iz 1390. godine

0

U poplavi “Non-paper-a” o granicama na Balkanu. Pojavio se još jedan. Najstariji. Autor je Tvrtko Kotromanić. A, njegov “Non paper” je u stvari “Property Ownership Paper”, odnosno vlasnički list njegove zemlje, tapija…

Tvrtko Kotromanićbio je vladar srednjevjekovne Bosne,  posljednji bosanski ban od 1353. do 1377., a zatim prvi bosanski kralj od 1377. do 1391. godine.

Tvrtko I. rodio se oko 1338. godine, a već sa samo 15 godina postao je bosanski ban. Nakon što je smirio pobunu domaćeg plemstva  te uredio odnose s hrvatsko-ugarskim kraljem Ludovikom I., Tvrtko se 1377. godine okrunio za kralja. Tijekom vladavine uvelike je proširio teritorij svoje države, tako da je ona obuhvatila i mnoge krajeve koji danas pripadaju Republici Hrvatskoj (primjerice, gradove Split, Trogir i Šibenik te otoke  Brač, Hvar i Korčulu). Nazivao se kraljem Raške, Bosne, Dalmacije, Hrvatske, Primorja itd.

Za vrijeme Tvrtkove vladavine ostvarena je politička stabilnost, te značajan kulturni i duhovni napredak, što ga je učinilo najjačim vladarom u povijesti srednjovjekovne Bosne.

Kralj Tvrtko I. umro je u dobi od oko 53 godine, 1391. godine u utvrdi Bobovac, a naslijedio ga je polubrat Stjepan Dabiša.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here