20.06.2024.
HomeNovostiEpilog akcije "Mreža IV": 16 uhapšenih zbog oružja, droge i trgovine ljudima

Epilog akcije “Mreža IV”: 16 uhapšenih zbog oružja, droge i trgovine ljudima

Policijskom akcijom Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona “Mreža IV” izvršeni su pretresi na 22 lokacije, uhapšeno je 16 osoba, a za tri osobe se još uvijek traga.

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su u proteklom periodu, pod nadzorom i u saradnji s Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, u okviru operativne akcije kodnog naziva “Mreža IV”, preduzimali operativno-taktičke i istražne mjere i radnje, usmjerene na lišenje slobode i procesuiranje osoba koje se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”, “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” te “Trgovina ljudima”.

Današnjom akcijom izvršeni su pretresi na devetnaest lokacija u Kaknju i dvije lokacije na području Ilijaša i Bihaća.

“Tokom provođenja operativne akcije ‘Mreža IV’, zadokumentovani su i dostavljeni Tužilaštvu izvještaji protiv trideset devet osoba zbog počinjenih krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga, te su im zadokumentovane 662 krivično-pravne radnje za koja se ista sumnjiče i za koje su prikupljeni dokazi tokom ove višemjesečne istrage. Prema operativnim saznanjima, prikupljenim tokom zavedene akcije, osobe koje su meta ove akcije su u periodu od juna 2020. godine do maja 2021. godine, na području Zeničko-dobojskog kantona, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi nabavljala, prometovala i vršila prodaju opojnih droga krajnjim konzumentima”, stoji u saopštenju MUP-a ZDK, te se nadalje navodi da su Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona dostavljeni i izvještaji protiv tri osobe iz Kaknja, koja su takođe meta ove akcije, a koja se sumnjiče za izvršenje krivičnog djela “Trgovina ljudima”.

“Radi se o C. M., rođen 1995. godine, Š. H., rođena 1989. godine, oba lica iz Kaknja, i D. R. rođen 1975. godine, iz Ilijaša. Tokom jutrošnjih aktivnosti, dvije osobe koje se sumnjiče za navedeno krivično djelo su lišena slobode na području Kaknja, tačnije lica C. M. i Š. H., dok se za trećim osumnjičenim D. R., intenzivno traga”, dodaje se.

Prilikom hapšenja i pretresa, oduzet je auto vlasništvo osumnjičenog C. M., mobilni telefoni i određen iznos novca.

“Prema operativnim saznanjima, prikupljenim tokom zavedene akcije, navedene osobe su u periodu od avgusta 2020. godine do aprila 2021. godine, na području Zeničko-dobojskog kantona i drugim područjima, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, organizovala grupu za prosjačenje, uglavnom djecu te ih korištenjem metoda psihičkog i fizičkog zlostavljanja svakodnevno prisiljavala na prosjačenje”, dodaje se u saopštenju.

U današnjoj akciji uhapšeni sulišeni su slobode: K. M., rođen 1982. godine, N. A., rođen 1990. F. D., rođen 1972. godine, R. V., rođen 1993. godine, P. S., rođen 1977. godine, iz Kaknja, S. A, rođen 1984. godine, K. E., rođen 1982. godine, A. V., rođen 1993. godine, G. N., rođen 1993. godine, B. V., rođen 1978. godine, A. J., rođen 1970. godine, T. M., rođen 1988. godine, K. A., rođen 1982. godine, R. E., rođen 1992. godine, C. M., rođen 1995. godine, Š. H., rođena 1989. godine, svi iz Kaknja.

“U okviru ove operativne akcije, značajna podrška i pomoć je pružena od strane Federalne uprave policije, čiji su specijalistički timovi bili diretno uključeni u vršenje pretresa na području Kaknja, a ostvarena je i značajna saradnja s Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona”, ističe se u saopštenju.

Takođe je tokom akcije pružena pomoć i podrška od Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog tipa Zenica.

“Izvršenim pretresima pronađena je i oduzeta određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, upakovane i pripremljene za uličnu prodaju, koja će biti predmet potrebnih vještačenja i mjerenja, veći broj mobilnih telefonskih aparata, digitalne vage za precizna mjerenja, oružje, municija, kao i drugi nedozvoljeni predmeti koji će biti korišteni kao dokazni materijal u daljnjem postupku”, stoji u saopštenju MUP-a ZDK.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti