21.07.2024.
HomeSvijetPodružnica Al Kaide tvrdi da je ubila četiri ruska plaćenika iz postrojbe...

Podružnica Al Kaide tvrdi da je ubila četiri ruska plaćenika iz postrojbe Wagner u Maliju

Ogranak Al Kaide u Maliju saopštio je u ponedjeljak da je ubio četiri plaćenika iz ruske privatne vojne firme Wagner grupa u zasjedi oko Bandiagare u centralnom Maliju.

Medijska jedinica za Džama’at Nusrat al-Islam val Muslimeen (JNIM) navela je u saopštenju da su se njeni borci sukobili sa plaćenicima u subotu u regionu Mopti, prema prevodu obavještajne grupe SITE, koja prati izjave džihadista.

Wagner nema predstavništvo u javnosti i nije mogao biti dostupan za komentar.

Mali se bori da zaustavi islamističku pobunu koja se ukorijenila nakon pobune 2012. godine i od tada se proširila na susjedne zemlje, a tokom koje je ubijeno na hiljade i raseljeno na milione ljudi širom zapadnoafričkog regiona Sahel.

Wagner je prošle godine počeo da snabdijeva na stotine boraca kako bi podržao vojsku Malija i od tada su ga grupe za ljudska prava i lokalno stanovništvo optuživali za učešće u masakrima civila. Grupa nije reagovala na te optužbe..

Ruska vlada je priznala da se osoblje Wagnera nalazi u Maliju, ali ih je Vlada Malija opisala kao instruktore ruske vojske, a ne kao privatne snage.

JNIM je u julu preuzeo odgovornost za napad na glavnu vojnu bazu Malija, za koji je rekao da je odgovor na saradnju vlade sa Wagnerom.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti