17.07.2024.
HomeNovostiKoga vara taj Čavara: Zašto ponižava kandidate za suce Ustavnog suda FBiH?

Koga vara taj Čavara: Zašto ponižava kandidate za suce Ustavnog suda FBiH?

Poziv na intervju predsjednika Federacije Marinka Čavare upućen kandidatima za Ustavni sud Federacije i dalje na meti oštrih komentara. I dok Christian Schmidt poziva na ustavno djelovanje, u igri su, čini se, neustavni potezi.

Reakcije se ne stišavaju, a Enver Išerić nije jedini koji je odbio Čavarin poziv. Predsjednik Federacije svojim potezima ponižava kandidate za sudije Ustavnog suda Federacije, kojih se tek nakon tri godine sjetio sazvati – nakon Išerića ističe i Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda. Tek šturi odgovor dobili smo od Mustafe Bisića. Iako se u medijima špekuliše da nije protiv intervjua, za Federalnu televiziju kaže da nema komentar. No, komentar je imala Nina Kisić, koja je kazala da poziv neće prihvatiti, naglasivši da je vršenje intervjua koje je prethodno obavio VSTV protivustavno. S druge strane, Čavara danas, čini se, mijenja ton.

“Ne pozivam na intervjue, pozivam na razgovor. VSTV je dostavio kandidate, 25 je različitih kandidata u dva dopisa. Rekao sam opet, prije tri godine, prije godinu i po, razgovaram s kandidatima da vidim o kojim se ljudima radi. Evo, neki su kandidati sami sebe elminirali, njihov problem. Kao predjsednik Federacije, zar nemam pravo razgovarati s osobama koje su kandidati za Ustavni sud”, kaže Čavara.

Jer, kako dalje pravda, od dostavljanja listi prošlo je mnogo ljeta. I dodaje, ne njegovom krivicom. Međutim, bila Čavarina namjera intervjui ili razgovori, prema mišljenju većine kandidata, njegovi potezi u suprotnosti su sa zakonom.

“To je klasična zloupotreba položaja, to je krivično djelo. Međutim, meni nije poznato da je bilo ko postavio pitanje krivične odgovornosti predsjednika Federacije BiH. Ustav FBiH je propisao postupak smjene predsjednika, odnosno potpredsjednika FBiH”, istakao je Išerić.

“Ništa ne radim suprotno ni zakoni ni Ustavu. Sukladno zakonima ću provesti proceduru i imenovati suce Ustavnog suda. Ništa izvan toga mi ne pada na pamet”, poručuje Čavara.

Dodaje i da je napravljen žestok pritisak na međunarodne predstavnike kao da oni, odnosno HDZ nešto blokiraju, što, tvrdi dalje, nije istina. No, da je predsjednik Federacije kontradiktoran, smatraju bolje upućeni. Nastavak blokade, ponavljaju, jedino je objašnjenje, a ovaj potez je novi način za to.

“Malo je i Čavara u kontradikciji sa samim sobom jer prije toga je rekao da je on to radio po nalogu svog partijskog šefa punih pet godina. Očigledno je da je plan u HDZ-u BiH da se na svaki mogući način osujeti formiranje vlasti nakon izbora, pogotovo ako rezultati izbora ne budu odgovarali HDZ-u. Tako da se Čavara ponaša kao samo još jedan u nizu vojnika svoje partije”, ocjenjuje novinar Sead Numanović.

Pored Ustavnog suda u igri je i Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, čiji će članovi upravo biti sudije iz Ustavnog suda Federacije. A da bi Ustavni sud nešto proglasio vitalnim nacionalnim interesom, potrebni su glasovi najmanje dvoje sudija u tom vijeću.

Prema tome, ukoliko bi Čavara ili HDZBiH uz pomoć SNSD-a tu imali pogodne, da ne kažemo svoje sudije, imali bi i Federaciju u svojim rukama jer bi svaku odluku u Federalnom parlamentu mogli proglasiti kao štetnu. Iako Čavara ove optužbe negira, pozivajući se na poštivanje zakona, prema Numanovićevom mišljenju, potezi koje pravi i oni koje ne pravi ovaj put bi ga mogli debelo koštati.

“Ono što Čavara ne očekuje, vjerujem, i čemu se ne nada, mada je upozoren, jeste da bi on mogao zbog takvih aktivnosti ostati bez mjesta na kandidatskoj listi HDZ-a za državni Parlament. On im je nosilac liste. To što on radi je antidejtonsko djelovanje i visoki predstavnik ima pravo, a mislim da i CIK ima mandat da mu oduzme mandat. Iskren da budem, više bih volio da to uradi CIK. Ne treba nam stranac da nam rješava svaki mogući problem”, naglasio je Numanović.

Dakle, opet se vraćamo na staro pitanje: da li ćemo ponovo tražiti ruku visokog predstavnika, ili će, pak, domaći zavrnuti rukave?

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti