Podignute optužnice u aferi “Potkivanje”

0

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnice u aferi “Potkivanje” protiv Marka Pandže i Nermina Aleševića.

Pandži se na teret stavlja da je počinio krivično djelo “Primanje dara i drugih oblika koristi, dok je Alešević optužen da je počinio krivična djela “Davanje dara i drugih oblika koristi” , kao i “Neovlašetno prisluškivanje i tonsko snimanje” u sticaju s krivičnim djelom neovlašteno fotografisanje, saopšteno je iz Tužilaštva.

“Ovaj predmet u javnosti i medijima poznat pod nazivom ‘Potkivanje’ izazvao je veliki interes javnosti, a Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je predmet formiralo nakon objave audio-video zapisa na internet portalima. Nakon toga provedena je detaljna istraga te je saslušano više svjedoka, izvršeno niz vještačenja od strane različitih policijskih agencija i stručnih vještaka, te se pribavio 51 materijalni dokaz”, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Iz Tužilaštva navode da je osumnjičeni Alešević tražio od glavnog tužioca da ga krivično ne goni, odnosno imunitet.

“Navedeni zahtjev je odbijen. Protiv navedene odluke isti je podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH koja je odbačena”, navode u Tužilaštvu BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Podsjećamo, krajem maja 2019. godine objavljen je video-snimak koji je napravio Alešević, na kojem predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija i Aleševic razgovaraju o predmetu koji se nalazi u Kantonalnom tužilaštvu KS, te mu tom prilikom Tegeltija govori da će vidjeti sa Dalidom Burzić, tadašnjom glavnom tužiteljkom KS o čemu se radi.

S njima u društvu je i inspektor SIPA Marko Pandža kojem je Alešević navodno dao 2.000 KM da bi se ubrzala istraga. Tegeltija je u tom slučaju ispitan kao svjedok dok su Alešević i Pandža osumnjičeni.