23.07.2024.
HomeNovostiPodignuta optužnica protiv ratnog načelnika CSB Doboj Andrije Bjeloševića zbog ratnog zločina

Podignuta optužnica protiv ratnog načelnika CSB Doboj Andrije Bjeloševića zbog ratnog zločina

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Andrije Bjeloševića, rođenog 1954. godine u Derventi i to zbog ratnih zločina.

“Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, u svojstvu načelnika CSB Doboj, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, čije odredbe štite žene protiv svakog napada na njihovu čast i dostojanstvo, a naročito od silovanja i seksualnog zlostavljanja.

On je optužen da je tokom 1992. i 1993. godine u više navrata, naoružan dolazio u ugostiteljski objekat na području Dervente, gdje se nalazilo više zatočenih žena na prinudnom radu, te je u najmanje četiri navrata, pod prijetnjom sile i prinude, počinio silovanje i seksualno zlostavljanje žene bošnjačke nacionalnosti, što je kod navedene žrtve prouzročilo teške tjelesne i duševne ozlijede i posljedice, koje su prouzročile trajna oštećenja zdravlja oštećene”, saopćili si iz Tužilaštva BiH uz napomenu da se Bjelošević tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Navode optužnice dokazivat će, kako je istaknut, izvođenjem 10 svjedoka i stručnih vještaka, od kojih četiri svjedoka pod mjerama zaštite, kako bi se zaštitio dignitet i dostojanstvo oštećenih u ovom predmetu, te prilaganjem oko 30 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, koji je istu potvrdio, naglasili su iz Tužilaštva BiH.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti