20.07.2024.
HomeNovostiPočinju jesenji protesti: Migranti blokirali cestu kod Bosanske Krupe, a seljaci kod...

Počinju jesenji protesti: Migranti blokirali cestu kod Bosanske Krupe, a seljaci kod Odžaka

Veća grupa migranata blokirala je danas saobraćajnicu koja povezuje Bosansku Krupu s Novim Gradom, javlja N1.

Migranti kažu da su bez hrane i da piju vodu iz rijeke Une. Oni žele nastaviti put prema Bihaću kako bi bili bliže granici Evropske unije.

Saobraćaj je na ovom lokalitetu bio blokiran i jučer, i to u dva navrata. Migranti pristižu iz okolnih šuma i okupljaju se na jednom mjestu.

Već su uočljive duge kolone automobila.

I danas je na terenu policija, ali u mnogo manjem broju nego jučer.

Poljoprivrednici iz Odžaka protestovali su 25 dana u toj općini na državnom poljoprivrednom zemljištu “Begluci” između Gornje i Donje Dubice. Razlog tome je nezadovoljstvo lokalnih poljoprivrednika, jer firma koja je u proteklih 10 godina obrađivala zemljište, a ugovor joj je sada istekao, još nije napustila to zemljište nego ga želi nastaviti obrađivati.

Kasno sinoć su traktorima i drugom poljoprivrednom mehanizacijom napustili tu lokaciju te došli pred zgradu Općine u Odžaku. Još im se niko od nadležnih nije obratio.

Na izlazu iz Odžaka prema Modriči, prije kružnog toka, poljoprivrednici su danas u 12 sati blokirali magistralnu cestu, kako su sinoć i najavili. Kažu kako će tu ostati do daljnjeg.

Sinoćnja fotografija poljoprivrednika Ante Pušeljića kako spava pored traktora nasred ceste preplavila je društvene mreže.

Za portal Dnevnik.ba Anto je rekao kako je zgrožen ovom cjelokupnom situacijom te da nikada ni slutio nije da će ovo proživljavati.

“Spavao sam na cesti, ako se to uopće može nazvati spavanjem. Počela je padati kiša i cijeli sam bio mokar. Ja ne znam kako našu vlast sve ovo nije sram gledati,” kazao nam je Pušeljić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti