25.07.2024.
HomeNovostiPočelo je: EU kažnjava Srbiju zbog neuvođenja sankcija Rusiji

Počelo je: EU kažnjava Srbiju zbog neuvođenja sankcija Rusiji

S obzirom da Srbija nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, ova zemlja neće otvoriti nijedan klaster u pregovorima sa Evropskom unijom.

Ministrica za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović potvrdila je da je sve bilo spremno za otvaranje klastera 3, ali da do toga neće doći zbog neuskladivanja sa režimom restriktivnih mjera EU.

Konferencija na visokom nivou

Krajem juna u Briselu održava se konferencija na visokom nivou, kojom se završava šestomjesečno francusko predsjedavanje EU. Srbijanske vlasti nadale su se da bi na tom skupu mogli da otvorimo bar jedan klaster, ali sada je izvjesno da do toga neće doći.

Jadranka Joksimović, ministarka za evrointegracije, izjavila je za RTS da je Srbija spremna za otvaranje klastera 3, ali da on neće biti otvoren krajem juna.

– Što se nas tiče, mi smo potpuno spremni za otvaranje klastera 3 – konkurentnost i inkluzivni rast, međutim, jasno je bilo da nećemo otvoriti klaster u junu, upravo zbog neuskladivanja sa režimom restriktivnih mjera. Nisam baš optimista ni što se tiče drugih, ali ima vremena do kraja godine – rekla je Joksimović.

Da bez uvođenja sankcija Rusiji, Srbija neće moći da napreduje ka EU poruka je koja je stizala u više navrata iz Brisela.

Uslov za otvaranje poglavlja

I u amandmanima rezolucije Evropskog parlamenta, koju je danas usvojio Vanjskopolitički odbor EP, nedvosmisleno se traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji i na taj način se jasno odredi da li je na evropskom putu. To je zapravo uslov za otvaranje poglavlja i bilo kakav napredak Srbije ka EU.

Poziva se Srbija da ponovo procijeni svoju ekonomsku saradnju sa Rusijom. Skreće se pažnja i na činjenicu da su i dalje aktivni letovi na realaciji Moskva – Beograd uprkos tome što je zatvoren vazdušni prostor EU za letove ka Rusiji.

Od Srbije se traži i da „prekine svu vojnu saradnju sa Rusijom“ a to se odnosi i na Regionalni rusko-srpski regionalni humanitarni centar u Nišu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti