14.04.2024.
HomeSvijetPo Trumpovoj naredbi: Ubijen iranski general Kasem Sulejmani

Po Trumpovoj naredbi: Ubijen iranski general Kasem Sulejmani

Kasem Sulejmani, jedan od najmoćnijih iranskih generala i zapovjednik Kudsa, specijalnih jedinica Iranske revolucionarne garde, ubijen je noćas u Bagdadu tokom bombardiranja koje su izvele Sjedinjene Američke Države.

Pentagon je kasno potvrdio da je napad došao nakon naredbe predsjednika Donalda Trampa (Trump).

Kako javlja AFP, Sulejmani je poginuo nakon raketnog napada na aerodrom u Bagdadu, a kasnije je tu vijest potvrdila i Iranska revolucionarna garda.

– Prema naredbi predsjednika Trampa, američka vojska izvela je  odlučnu odbrambenu akciju ubistva Sulejmanija, zapovjednika Kudsa Iranske revolucionarne garde, organizacije s američke liste terorističkih grupa, a radi zaštite američkog osoblja u inozemstvu – navodi se u priopćenju Pentagona.

General Sulejmani aktivno je razvijao planove napada na američke diplomate i vojnike u Iraku i cijeloj regiji, dodaje se, između ostalog, u priopćenju u kojem Sulejmanija prikazuje kao čovjeka koji je osobno odobrio napad na američku ambasadu u Bagdadu prije nekoliko dana.

Rakete su u noći s četvrtka na petak pale blizu teretnog terminala aerodroma u Bagdadu zapalivši dva vozila, ubivši nekoliko i ranivši više ljudi, priopćila je medijska služba. Šiitske Narodne snage za mobilizaciju (PMF) objavile su na Facebooku da je njihov direktor javnih komunikacija također poginuo u napadu koji su nazvali “kukavičkim američkim bombardiranjem”.

Iz Irana su stigle i žestoke reakcije te su ovaj čin nazvali “ratnim”, a vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamnei zakleo se na “osvetu” i proglasio trodnevnu žalost u toj zemlji.

– S Božijom pomoći, njegov put i rad neće stati, ali će ozbiljna osveta dočekati one kriminalce koji su zaprljali svoje prljave ruke njegovom krvlju i drugim mučenicima – kazao je Hamnei.

– Ovo za Iran predstavlja ratni čin i prvi odgovor Teherana bit će napad, izjavio je jedan neimenovani iranski dužnosnik reporterki “New York Timesa” Farnaz Fasihi, iransko-američkoj novinarki koja dugi niz godina piše o Iranu.

Iranska državna televizija prekinula je redovni program te je počela emitirati molitve uz fotografiju generala Sulejmanija. Tamošnji mediji već su ga proglasili “mučenikom’, a vrhovno tijelo zaduženo za nacionalnu sigurnost sazvalo je hitnu sjednicu na kojoj će razmatrati daljnje poteze.

– Ovo je izuzetno opasna i suluda eskalacija – izjavio je iranski šef diplomatije Džavad Zarif.

Dopisnica CNN-a iz Bagdada Arva Damon u svojoj analizi tokom programa uživo ocijenila je da situacija na Bliskom istoku nakon Sulejmanijeve smrti ulazi na do sada nepoznat teren.

– Ovo će cijelu regiju pogurati u potencijalni konflikt koji će biti jako teško izbjeći bez mnogo krvoprolića – izjavila je.

Novinar “New Yorkera” Dekster Filkins (Dexter Filkins), iskusni ratni reporter, dobitnik Pulicera i autor opširne Sulejmanijeve biografije, kaže da je ubijeni general bio arhitekta kompletne iranske strategije na Bliskom istoku u posljednjih 30 godina.

– Nema važnijeg čovjeka od njega za Teheran. Ovo je ogromna vijest, pitanje je šta slijedi. Iranci će sigurno morati uzvratiti. Stvari bi vrlo brzo mogle postati izuzetno opasne – smatra Filkins.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti