25.02.2024.
HomeNovostiPlenković portretirao Milanovića: Ili ima radni zadatak ili je korisna budala Moskve

Plenković portretirao Milanovića: Ili ima radni zadatak ili je korisna budala Moskve

Hrvatski premijer Andrej Plenković komentiarisao je izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o blokadi članstva Finske i Švedske u NATO-u i istakao da mu nije do kraja poznato da li šef države to radi iz uvjerenja, da li ima neki radni nalog ili je samo, kako je rekao, “korisna budala” koja sve to radi u korist Moskve.

“Što s ovakvom inicijativom koja nije plod prethodnog usuglašavanja institucija zaduženih za vanjsku politiku? Imate izvornu tezu protiv širenja NATO-a. Ona dolazi u trenutku kada je Rusija napravila brutalnu vojnu agresiju na Ukrajinu i time srušila temelje sigurnosne arhitekture u Europi. Cijeli zapadni svijet se solidarizirao s Ukrajinom. Radi li on to iz uvjerenja, ima li neki radni nalog ili je samo korisna budala koja ovo radi u interesu Moskve, meni to do kraja nije poznato”, rekao je Plenković.

Naglasio je da je Milanović izašao s tezom da Hrvatska kao članica NATO-a blokira “dvije naše partnerice” u trenutku kada one nakon decenija insistiranja na neutralnosti donose strateške odluke te procjenjuju da je za njihovu sigurnost bolje da budu “pokriveni kišobranom koji se zove Članak 5”.

“Prva Milanovićeva teza je protiv NATO-a, druga teza su Hrvati u BiH. Hoće li njegova inicijativa pomoći Hrvatima u BiH ili će im odmoći? Naša vlada i diplomacija za razliku od njega učinila je gigantske korake da bi se emancipiralo pitanje Izbornog zakona i prava Hrvata u BiH. Ja tu temu pratim godinama iz različitih uloga i uspoređujem naš angažman u odnosu na njega sada dok je predsjednik, ali još više i prije kao predsjednika vlade. Ne vidim da je kao premijer dizao temu Hrvata u BiH. Ako neke stranke među hrvatskim u BiH misle da će im prijetnje i blokade pomoći, bojim se da nisu u pravu. Oni su u teškoj situaciji.”

‘Proruska poruka’

Hrvatski premijer smatra da Milanović ovo radi da bi naštetio politički HDZ-u u Hrvatskoj, ali i HDZ-u u BiH te da želi, kako je rekao, iskoristiti “loš položaj Hrvata u BiH” da bi se dovelo do razlika, raslojavanja unutar sabora, oslabila politička baza u BiH.

“Blokirao je Švedsku i Finsku i poslao prorusku poruku, protiv cijelog Zapada i članica NATO-a, da u ovom trenutku staje u interesu neširenja NATO-a i na stranu Rusije. Ovo su ozbiljne, vrlo duboke, jako nesmotrene akcije koje radi bez da se dogovarao s nama.”

Plenković je rekao da je Milanoviću u februaru pisao da se nađu i rasprave o invaziji na Ukrajinu.

“Zbog Milanovićevih izjava NATO nas gleda čudno, traži od nas da to riješimo… Doveli smo se u poziciju da naši partneri iz NATO-a gledaju čudno zbog Milanovićevih izjava. Znate kako sad gledaju na nas, na vladu? ‘Možete li vi ovo nekako riješiti da to više ne čujemo’, tako oni misle o nama sada”, rekao je Plenković.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti