O ovome se, sigurno, frustrirani Milanović neće pitati: Bajden odlučio da Švedska i Finska ispunjavaju sve uslove za ulazak u NATO

0

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) je rekao da Švedska i Finska ispunjavaju sve uslove za ulazak u NATO savez.

– Danas sam ponosan što mogu potvrditi da imaju podršku Sjedinjenih Država – istaknuo je Bajden nakon što je u Bijeloj kući primio švedsku premijerku Magdalenu Anderson (Andersson) i predsjednika Finske Saulija Ninista (Niinisto).

Bajden je rekao da će Sjedinjene Američke Države raditi s Finskom i Švedskom kako bi se oduprle svakoj agresiji kojoj bi mogle biti izložene tokom procesa pristupanja NATO-u.

– Kad nove članice ulaze u NATO, to nije prijetnja nijednoj zemlji. I nikad nije bila. Zadaća NATO-a je braniti se od agresije – poručio je Bajden.

Sjedinjene Američke Države su, pozivajući predstavnike dvije zemlje u Vašington dan nakon predaje službenih kandidatura za pristup NATO savezu, pokazale nestrpljivost kada je riječ o širenju Alijanse.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here