Pič “spičio” Kalabuhova: “Suvereno je pravo države da odluči hoće li se pridružiti Sjevernoatlanskom savezu”

0

Stjuart Pič (Stuart Peach), specijalni predstavnik Velike Britanije za zapadni Balkan i nekada prvi čovjek vojnog komiteta NATO-a, govorio je danas na forumu “EU susreće zapadni Balkan” u Sofiji.

 

Tom prilikom je jasno kazao kako osuđuje nedavne izjave i prijetnje koje je Bosni i Hercegovini uputio ruski ambasador u našoj zemlji Igor Kalabuhov.

– Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg jasno je više puta rekao suvereno je pravo države da odluči hoće li se pridružiti Sjevernoatlanskom savezu. Niko državu u bilo kojoj fazi njene historije nije prisilio da se pridruži NATO-u. Isto važi i za BIH. Apsolutno osuđujem navode ruskog ambasadora, kojima sam jednako bio šokiran. Očigledno je da je to bila prijetnja i to agresivna – rekao je Pič, prenosi N1.

Pič ističe da se da je jasno dao do znanja da je uloga međunarodnih snaga u BiH, bilo da su to snage EU ili NATO sjedište kao podrška koji zajedno rade u harmoniji da bi osigurali sigurno okruženje u našoj državi.

– To se mojim vojnim kolegama i meni čini važnijim nego ikada. Također, pozdravljam i ohrabrujem nedavnu odluku da se poveća kapacitet EU snaga u BIH, da se da ta strateška rezerva i više fleksibilnosti tim snagama. I dalje ćemo davati tu međunarodnu podršku, koja povećava sigurnost u vašoj zemlji, baš kao i NATO snage na Kosovu s raspoređenih skoro 4.000 vojnika uz podršku EU mandata. Ne smijemo zaboraviti da su u regionu već pristune jake međunarodne snage i svi moramo pokazati volju da ih podržimo – istakao je Pič.

On je poručio kako njegovim imenovanjem za specijalnog izaslanika za Balkan Velika Britanija šalje jasnu poruku da obraća veliku pažnju na sigurnost u regionu.

Podsjetimo, ruski ambasador Kalabuhov je sredinom marta u izjavi za Federalnu televiziju komentarisao članstvo BiH u NATO-u.

– Ako BiH odluči da biti članica bilo čega to je unutarnja stvar. Ali druga stvar je naša reakcija. Na primjeru Ukrajine mi smo pokazali što očekujemo. Ako bude prijetnja, mi ćemo reagirati – rekao je Kalabuhov.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here