14.06.2024.
HomeSvijetPfizer započeo kliničko ispitivanje anticovid pilule

Pfizer započeo kliničko ispitivanje anticovid pilule

Kompanija Pfizer saopćila je danas da je započela kliničko ispitivanje tzv. “anticovid pilule” u srednjoj do kasnoj fazi za sprječavanje razvoja bolesti kod ljudi koji su izloženi koronavirusu.

Ta pilula mogla bi imati dvostruku namjenu – da zaraženim pacijentima smanji rizik od dobijanja ozbiljnijih simptoma, ili da bude kao prevencija kod osoba koji su u bliskom kontaktu sa inficiranim, kazali su iz naučnog tima Pfizera.

“Vjerujemo da će suzbijanje virusa zahtijevati učinkovite tretmane za ljude koji se zaraze virusom ili su mu bili izloženi, nadopunjujući utjecaj koji su vakcine imale”, rekao je Mikael Dolsten, glavni naučni direktor kompanije.

Pfizer je počeo razvijati svoj lijek, radnog naziva “PF-07321332”, u martu 2020. godine i testira ga u kombinaciji s ritonavirom, prenamijenjenim lijekom protiv HIV-a.

U kliničko ispitivanje će biti uključeno 2.660 odraslih osoba koje će učestvovati pri prvim znacima infekcije koronavirusom ili prvpm saznanju o izloženosti virusu.

Oni će biti nasumično raspoređeni da primaju ili kombinaciju PF-07321332 i ritonavira, ili placebo dva puta dnevno tokom pet ili deset dana.

Iz kompanije su naglasili da će pilula, vjerovatno biti učinkovita samo u ranim fazama infekcije.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti