Pavle bježi iz Višegrada, od Dodika i Kusturice

0

Nakon brojnih reakcija i osuda na društvenim mrežama, iz Andrićevog instituta sinoć je saopćeno da skulptura patrijarha Pavla ne predstavlja spomenik koji će trajno ostati ispred Vizantijskog dvora u “Andrićgradu” kod Višegrada.

– Skulptura blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla od pletene žice, rad vajara Ljubomira Lackovića, ne predstavlja spomenik koji će trajno ostati ispred Vizantijskog dvora u “Andrićgradu”, već samo eksponat koji je bio izložen zbog svečanosti koja je tradicionalno organizovana na Vidovdan – saopćeno je iz Andrićevog instituta.

U saopćenju je pojašnjeno da je ova skulptura bila izložena sa ciljem da se publici približi rad skulptora Lackovića.

– Patrijarh Pavle će, kao neizbežni stub duhovnosti i srpskog identiteta svakako dobiti spomenik u Andrićgradu među ostalim velikanima srpske kulture, ali tek nakon konkursa koji će raspisati Andrićev institut – navedeno je u saopćenju.

Spomenik patrijarhu srpskom Pavlu, autora Ljubomira Lackovića, svečano je na Vidovdan otkriven na Vizantijskom trgu u “Andrićgradu”.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su, između ostalih, proslavljeni režiser Emir Кusturica i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Lacković je rekao da je spomenik visok 1,7 metara te da ga je napravio za oko dva mjeseca.

– Ranije sam radio jedan manji spomenik patrijarhu Pavlu, učestvovao sam i u radu Likovne koloniji u “Andrićgradu”, a pretprošle godine sam izlagao. Moj rad se svidio (Emiru) Кusturici i on me pozvao da ove godine realizujemo tu ideju – rekao je Lacković.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here