16.06.2024.
HomeNovostiDanas se očekuju optužnice protiv Trumpove kompanije i finansijskog direktora

Danas se očekuju optužnice protiv Trumpove kompanije i finansijskog direktora

Kompanija bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa i njen dugogodišnji finansijski direktor danas bi, kako se očekuje, trebalo da budu optuženi za krivična djela povezana sa porezima, što je rezultat istrage Trumpovih poslovnih transakcija koju sprovodi New York, prenijela je agencija Associated Press (AP), pozivajući se na neimenovane osobe upoznate sa tim pitanjem.

Tu vijest prenijela je i agencija Reuters pozivajući se na pisanje američkog dnevnika Wall Street Journal koji je prvi objavio informaciju o optužnicama.

Optužnice protiv Trumpove organizacije i njenog finansijskog direktora Allen Weisselberg​ odnose se na nenovčane povlastice koje je kompanija davala direktorima, kao što su moguća upotreba stanova i automobila i školarina.

Optužnice bi bile prvi krivični slučajevi koji su rezultat dvogodišnje istrage okružnog tužioca Manhattan​a Cyrusa Vance​a, demokrate koji napušta taj položaj krajem godine.

Tužioci su istraživali Trumpove poreske prijave, tražili dokumenta i razgovarali sa svjedocima, među kojima su ljudi bliski Trumpu i direktori kompanije.

Velika porota je nedavno sastavljena da razmotri dokaze, a glavna tužiteljica New Yorka Letitia James ​najavila je da će dva advokata iz svoje kancelarije rasporediti da rade sa Vanceom na krivičnoj istrazi, dok ona nastavlja civilnu istragu Trumpa.

AP je tražio komentar od portparola i advokata Trumpove organizacije, kao i Weisselberg​ovih pravnih zastupnika i drugih direktora kompanije. Kancelarija okružnog tužioca Manhattana odbila je da komentariše slučaj.

Trumpov portparol nije odgovorio na zahtjev za komentar, ali je njegov bivši dugogodišnji saradnik Jason Miller ocijenio da su optužnice “politički užasne za demokrate”.

“Rekli su svojim ludacima u vodećim medijima da ovo ima veze sa predsjednikom Trumpom. Umjesto toga, u okviru njihovog lova na vještice gone nevinog 80-godišnjaka zato što se možda besplatno parkirao”, tweetovao je Miller, aludirajući na Weisselberga koji ima 73. godine.

Trump je osudio istragu u ponedjeljak, a u saopštenju je za Vanceovu kancelariju rekao da je “nepristojna, gnusna i potpuno pristrasna” zbog načina na koji je tretirala advokate, predstavnike i dugogodišnje službenike kompanije.

Dodao je da su potezi kompanije “standardna praksa širom američke poslovne zajednice” i da se istragom “pokušava naći krivično djelo”.

Trump je u srijedu obišao granicu SAD i Meksika gdje je optužio svog nasljednika, predsjednika Joe Bidena da zanemaruje nacionalnu bezbjednost ublažavanjem pograničnih kontrola. Takođe je ustvrdio da je Bidenova politika dovela do porasta ilegalne imigracije i trgovine drogom.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti