16.04.2024.
HomeSvijetPao proruski pakistanski premijer Imran Kahn, na njegovo mjesto izabran proamerički Shehbaz...

Pao proruski pakistanski premijer Imran Kahn, na njegovo mjesto izabran proamerički Shehbaz Sharif

Pakistanski parlament u ponedjeljak je izabrao bivšeg opozicionog lidera Shehbaza Sharifa za novog premijera.

Shehbaz, mlađi brat bivšeg premijera Nawaza Sharifa, i zajednički kandidat opozicije, osvojio je 174 glasa u Narodnoj skupštini, donjem domu parlamenta koji ima 342 člana.

Za prostu većinu u parlamentu bila su potrebna najmanje 172 glasa.

Njegov protivnik, bivši ministar vanjskih poslova Shah Mahmood Qureshi, koji je bio kandidat stranke Tehreek-e-Insaf (PTI), bojkotovao je izbore nakon odluke njegove stranke da napusti parlament.

“Ne možemo biti dio ove farse nakon što smo dokazali da je cijela ova vježba rezultat međunarodne zavjere”, rekao je Qureshi.

Izbor za novog premijera održan je dan nakon što je Vlada Pakistana na čelu sa Imranom Khanom pala, kao rezultat izglasanog nepovjerenja u parlamentu.

Khan je postao prvi premijer Pakistana koji je smijenjen sa dužnosti izglasavanjem nepovjerenja. Dan prije smjene Khan je izjavio kako Sjedinjene Američke Države stoje iza pokušaja opozicije da obori Vladu.

“Nekoliko članova parlamenta otišlo je u američku ambasadu u Islamabadu prije nekoliko mjeseci i rečeno im je da će biti izglasano nepovjerenje premijeru Khanu”, izjavio je Khan.

Odlukom od 7. aprila, Ustavni sud otvorio je put za izglasavanje nepovjerenja premijeru Khanu, koji je izjavio da nikada ne bi prihvatio “uvezenu” vladu u Pakistanu.

Desetine hiljada njegovih pristalica izašlo je na ulice u nedjelju uveče širom zemlje u znak protesta protiv svrgavanja premijera, nazivajući to “stranom zavjerom”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti