19.04.2024.
HomeNovostiAmerika uvela sankcije Asimu Sarajliću i Gordani Tadić

Amerika uvela sankcije Asimu Sarajliću i Gordani Tadić

Asim Sarajlić, delegat SDA u Domu naroda Parlamenta BiH i Gordana Tadić, bivši glavni tužilac Tužilaštva BiH našli su se na novoj listi Američke kancelarije za kontrolu strane imovine (OFAC), odnosno na listi sankcionisanih osoba.

Kao razloge zbog kojih je Tadićeva sankcionisana, navedeno je da je ona odgovorna te da je učestvovala u radnjama i politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na zapadnom Balkanu kao i za direktno ili indirektno učestvovanje u njima.

Kod Sarajlića kao razlozi sa sankcije navedeni su da je on subjekt afere “Asim” u kojoj je uhvaćen kako obećava posao supruzi stranačkog kolege u zamjenu za glasanje. Takođe, navodi se da je on optužen za krivična djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja te trgovinu uticajem.

On je kako se navodi svoj položaj zloupotrijebio u odnosu na BH Telekom gdje je od kandidata uzimao novac za posao i imao je veliki uticaj na proces zapošljavanja.

“Sarajlić je u sklopu te aktivnosti preporučio kandidate koji su navodno bili ozbiljno nedovoljno kvalificirani”, navodi se u obrazloženju u kojem se dodaje i da je odgovoran za pronevjeru javne imovine te saučesništvo u korupciji na zapadnom Balkanu.

Visoki zvaničnik State departmenta je na pitanje Nezavisnih rekao da SAD posjeduju kredibilne dokaze da je dok je bila na dužnosti i nakon toga Tadićeva bila uključena u značajne koruptivne aktivnosti.

“Ona je bila na poziciji koja je zahtijevala javno povjerenje prema građanima ali je to povjerenje zloupotrijebila za ličnu korist”, rekao je.

Visoki zvaničnik je rekao da glavni problem u Bosni i Hercegovini nije nacionalizam nego korupcija.

“Ta korupcija je itekako povezana sa tri najmoćnije partije u Bosni i Hercegovini. I dalje ćemo tražiti načine kako da suzbijemo tu korupciju”, rekao je i i dodao da su ove sankcije nastavak od petog januara.

On je rekao da je ova akcija Kancelarije za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD i Stejt departmenta usmjerena protiv onih koji ugrožavaju stabilnost zemalja zapadnog Balkana kroz korupciju, kriminal i druge destabilišuće aktivnosti.

“Jasno smo stavili do znanja da ćemo koristiti sve legalne mogućnosti uključujući ekonomske sankcije i vizne restrikcije da promovišemo javnu odgovornost na zapadnom Balkanu”, rekao je on i najavio nastavak ovakvih mjera.

Podvukao je da ove sankcije nisu nikakav politički signal niti su usmjerene ka stvaranju ili podršci bilo kakvih političkih alternativa u bilo kojoj od zemalja u kojima su pojedinci sankcionisani.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti